În viață, doar două lucruri sunt sigure: moartea și impozitele asa spunea un american celebru, Benjamin Franklin. El a fost unul dintre „părinții SUA”, militant pentru obținerea independenței față de Imperiul Britanic, om de știință (a studiat electricitatea) și chiar om de afaceri.
Ideea de impozit este foarte importantă în acest context: locuitorii din coloniile americane s-au revoltat tocmai din cauza faptului că erau obligați să plătească impozite, care se duceau la Londra, dar ei nu aveau drept să trimită reprezentanți în Parlamentul de acolo. Circulă chiar expresia „no taxation without representation”, adică „niciun impozit dacă nu avem reprezentanți”. Așa a început procesul de creare a noilor State Unite ale Americii, unde există și azi Cameră Reprezentanților, alături de Senat. Dar de ce-și doreau locuitorii coloniilor americane să trimită și ei reprezentanți în Parlamentul de la Londra? Pentru că din impozitele adunate guvernul făcea diverse cheltuieli în interes public, cheltuieli aprobate de Parlament.
Așa este și acum, în orice țară democratică: impozitele sunt folosite pentru plata unor bunuri pe care cetățeanul individual nu le poate cumpăra de la vreun magazin. Cu banii adunați la bugetul statului din impozite se fac multe cheltuieli, aprobate în fiecare an de Parlament. Aceste cheltuieli se referă la construcții de șosele, școli sau poduri, la plată profesorilor sau a medicilor, la întărirea instituțiilor care asigură ordinea publică și a armatei naționale, la sprijinirea culturii, la transportul în comun, la iluminatul public și multe altele.
Dacă ești curios, iată adresa Ministerului Economiei și Finanțelor unde poți citi despre bugetul de stat, din ce surse provin banii și cum se cheltuiesc: https://mfinante.gov.ro/
Și încă ceva: nu ministrul finanțelor decide aceste impozite și cheltuieli, ci Parlamentul, unde se află reprezentanții trimiși de cetățeni prin vot.
Iar acum să cunoaștem mai bine impozitele și taxele din România. Există astfel:
- impozitul pe venitul indivizilor
- impozitul pe profitul obținut de firme
- impozitul pe cumpărăturile consumatorilor, denumit taxa pe valoarea adăugată (TVA)
- impozitul special (acciza) aplicat la prețul anumitelor produse petroliere, de lux, etc.
- impozite și taxe locale (casă, mașină, teren)
- alte diferite taxe
În prezent, majoritatea veniturilor la bugetul statului sunt aduse de taxa pe valoarea adăugată, plătită de consumatori când cumpără diverse produse sau servicii. Dar în trecut, statul aduna majoritatea veniturilor din a¦ vamă! Negustorii care treceau granița, fie aducând marfă, fie plecând cu ea, plăteau o sumă proporțională cu valoarea mărfii. Acesta a fost primul tip de impozit, existent încă din zorii civilizației umane. Și astăzi statul român vamuieste comerțul exterior, dar numai pentru mărfurile care pleacă sau vin din țările care nu aparțin de Uniunea Europeană. Între țările care sunt membre ale Uniunii Europene există o „piață unică”, unde este garantată libertatea de circulație a oamenilor, produselor și serviciilor. În limbaj fiscal, plătitorii de impozite se cheamă „contribuabili”; ei contribuie la formarea veniturilor bugetului public.