Taxa auto: ce este şi cum se calculează

black Volkswagen Beetle beside beige wall

Noua taxă de poluare a fost aprobată prin Legea nr. 9/2011 (publicată în Monitorul Oficial nr. 17, din 10 ianuarie 2012) și a intrat în vigoare din 13 ianuarie.Taxa va fi plătită, o singură data, atât pentru autovehiculele noi, cât și pentru cele second-hand, care sunt înmatriculate pentru prima data în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în țara sau în străinătate. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora.

Potrivit site-ului avocat.net, mașinile înmatriculate în perioadă 1 ianuarie 2007 -1 iulie 2008 nu vor trebui să achite taxa pe poluare în noua ei formă întrucât ele au fost supuse unei taxe similare. Dacă taxa auto pe care ați plătit-o în perioada 1 iulie 2008 și până la data de intrare în vigoare a acestei noi legi (13 ianuarie 2012), este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea noilor prevederi, aveți posibilitatea de a va primi înapoi diferențade bani, dacă veți face o cerere în acest sens la organul fiscal competent.

Taxa se calculează în funcție de tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 și norma de poluare luând în considerare și deprecierea autoturismului (vechimea autovehiculului se calculează în funcție de data primei înmatriculări a acestuia, iar când nu se poate face dovada datei înmatriculării, taxa se calculează în funcție de anul fabricației).

Pentru autoturismele cu norme de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5, Euro 6, Hibride, Electrice taxa se calculează după formula:

Sumă de plată = [(A x B x 30/100) + (C x D x 70/100)] x (100-E)/100, unde:

A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame /km;
B= taxa pentru emisiile poluante, exprimată în euro/gram CO2, prevăzută în coloana 3 din tabelul 1;
C = cilindree (capacitatea cilindrică);
D = taxa pentru emisiile poluante pentru cilindree, prevăzută în coloană 3 din tabelul 2;
E = cota de reducere a taxei, prevăzută în coloana 2 din tabelul 3;

Pentru autoturismele non-euro, Euro 1, Euro 2, pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, valoarea taxei pe poluare va fi calculată după o altă formulă, și anume:

 Suma de plată = C x D x (100-E)/100

unde:

C = cilindree (capacitatea cilindrică);
D = taxa pentru emisiile poluante
E = cotă de reducere a taxei

Această formulă se poate aplica și autoturismelor cu normă de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 dacă acestea nu dețin omologarea europeană de tip și nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2. Norma de poluare Euro și valoarea emisiei de CO2 la care se face referire sunt cele menționate de Registrul Auto Român în cartea de identitate a vehiculului.

Taxa se calculează în euro, dar va fi plătită în lei, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Pentru 2012, cursul folosit este cel de 4,3001 lei/euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *