Supravietuirea pe perioada recesiunii

1 U.S. dollar banknote on white surface

In climatul economic actual este normal sa iti faci griji pentru locul tau de munca sau nivelul chiriilor, ratelor ori al facturi lor pe care le ai de platit. Daca te bazezi pe economii pentru a-ti asigura situatia financiara, ratele scazute ale dobanzii la depozite pot fi motive de ingrijorare. Gasesti mai jos cateva sfaturi utile pentru ati administra mai bine finantele. 

Bugetul zilnic

Planifica-ti bugetul pentru a avea o imagine de ansamblu a finantelor tale si afla ce tipuri de ajutor si alte beneficii ai dreptul sa primesti de la stat.

Metode eficiente de administrare a banilor

Calcularea bugetului personal te ajuta sa vezi cati bani primesti, cati cheltuiesti si daca si cat poti economisi. Asigura-te ca iti folosesti eficient veniturile, afla daca ai dreptul sa primesti vreun tip de ajutor financiar. Gandeste-te ce cheltuieli ar trebui sa reduci daca ai fi nevoit.

Daca iți propui sa anulezi sau sa reduci valoarea unei polite de asigurare pentru a-ti mari bugetul, gandeste-te cum te vei descurca daca lucrurile vor merge prost. Nu uita ca asigurarea RCA pentru autovehicule este obligatorie!

Lupta cu nesiguranta locului de munca

Afla cum poti gestiona situatia in care angajatorul se decide sa faca reduceri de personal si verifica care iti sunt drepturile.

Pierderea locului de munca

Daca angajatorul doreste sa faca reduceri de personal, exista anumite reguli pe care trebuie sa le respecte si pe care e bine sa le cunosti. Este normal sa te ingrijoreze instabilitatea locului de munca si sa te gandesti ce vei face in situatia in care ramai fara el. Citeste care sunt etapele care te  pot ajuta sa preiei controlul situatiei daca ti se intampla acest lucru. Daca angajatorul doreste sa faca reduceri de personal, exista anumite reguli pe care trebuie sa le respecte si pe care e bine sa le cunosti.

Credite ipotecare si alte imprumuturi

Sunt anumite lucruri pe care le poti face daca intampini dificultati cu plata ratelor. Daca soliciti un nou imprumut, dar esti refuzat, incearca sa gasesti alte modalitati pentru reducerea ratelor existente.

Ai probleme cu plata imprumuturilor?

Daca deja intampini dificultati sau anticipezi probleme cu plata ratelor, discuta cu creditorii tai cat mai repede. Ai putea ajunge la o intelegere cu ei, cum ar fi realizarea un plan de plata, evitand astfel complicatiile.

Dificultati in obtinerea unui imprumut?

Crezi ca poti sustine un imprumut, dar ai constatat ca este dificil sa-l obtii? Unele institutii financiare iti imprumuta bani chiar daca ai un venit mic sau daca ai nevoie doar de o suma mica pe termen scurt. Afla ce modalitati de imprumut exista pe piata.

Pensia si perioada pensionarii

Afla la ce trebuie sa fii atent daca valoarea fondului de pensie privat a scazut si ce se intampla cu pensia ta daca iti pierzi locul de munca sau daca compania la care lucrezi se inchide.

Revizuieste-ti planul de pensie

Daca te bazezi pe suma acumulata in fondul de pensie privata sau contezi pe alte investitii pentru a-ti asigura finantarea pensiei, afla cat valoreaza fondul acumulat si asigura-te ca ai destui bani pentru perioada pensionarii. In cazul in care suma nu este suficienta, un consilier financiar te poate ajuta sa gasesti o optiune potrivita pentru tine. .

Daca contribui la un fond de pensii private cu risc mediu sau mare, este posibil ca banii tai sa fi fost investiți si in actiuni, iar valoarea acestora a scazut. Aminteste-ti ca pensiile sunt investitii pe termen lung si pana la momentul pensionarii, fondul poate trece prin mai multe cicluri de crestere – descrestere.

Te apropii de momentul pensionarii?

Daca climatul economic actual ți-a dat peste cap planurile de a iesi la pensie curand, aminteste-ti ca daca ai o contribuit la un fond de pensii facultative poti alege momentul pensionarii si modalitatea in care doresti sa primesti banii. De asemenea, poti continua sa lucrezi si dupa implinirea varstei de pensionare.

Cum este protejata pensia ta?

Daca fondul privat de pensie unde ai decis sa-ti plasezi economiile sau angajatorul urmeaza sa devina insolventi, modul in care sunteti protejat depinde de tipul de pensie de care beneficiezi. Cotizatiile la un fond de pensii privat, dar obligatoriu, sunt garantate prin lege.

Daca iti pierzi locul de munca, pensia ta este protejata. Iti pastrezi dreptul de a  beneficia de ceea ce ai acumulat pana in prezent iar pensia ta are inca potential de crestere. Poti continua sa faci in continuare plati pentru pensie.

Economii si investitii

Ai grija – daca o oferta pare prea buna pentru a fi adevarata, de obicei aceasta ascunde ceva!

Economii

Este o buna idee sa economisesti bani pentru urgente, cum ar fi pierderea locului de munca. Unii consilieri sugereaza ca valoare economiilor ar trebui sa insumeze contravaloarea salariului tau pe 3-6 luni.

Daca ai de gand sa cheltuiesti din economii, verifica daca trebuie sa platesti penalitati pentru retragerea banilor din cont inainte de termen.

Verifica ratele dobanzilor pe care le obtii pentru conturile de economii si incearca sa gasesti cea mai avantajoasa oferta pentru nevoile tale. Conturile cu dobanzi mari iti restrictioneaza accesul la banii tai pe o perioada mai mare de timp.

Investitiile

Daca te gandesti la o investitie pentru a obtine un venit mai mare, asigura-te ca intelegi riscurile produsului inainte de a investi. De exemplu, poti pierde investitia initiala intr-o obligatiune“garantata” sau “protejata”, daca garantia este oferita de o companie care devine insolventa. Verifica cand poti sa retragi banii pe care i-ai investit initial.

Solicita sprijin de specialitate

Daca planifici sa vinzi documente de valoare (actiuni, obligatiuni) pentru a face rost de lichiditati sau daca esti ingrijorat de rezultatele investitiei tale, solicita consiliere de specialitate care sa te ajute sa decizi ce variante sunt mai bune pentru tine.

Protejeaza-ti finantele

Raufacatorii tintesc zonele in care oamenii sunt vulnerabili, deci ai grija cu promisiunile de a obtine profituri mari de pe urma economiilor tale, oferte de noi locuri de munca, de noi cursuri de recalificare.  Retine ca intotdeauna o oferta care pare prea buna ca sa fie adevarata poate ascunde ceva. Afla cum te poti proteja impotriva inselatoriilor care te vor face sa pierzi bani (multe oferte inselatoare te pandesc de pe internet)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *