Sfaturi la inchirierea unei locuinte

black and red welcome to fabulous las vegas nevada signage

Inchirierea unei locuinte presupune costuri suplimentare. Pe unele le poti anticipa, la altele nici nu te-ai gandit. Daca traiesti pe cont propriu, analizeaza ghidul nostru “Traiul pe cont propriu”, pentru mai multe informatii. Iata cateva sugestii utile pentru ca schimbarea locuintei tale sa se desfasoare cat mai usor.

 

Notiuni de baza

La inchirierea unei locuinte ti se poate cere sa platesti un avans (chiria pe mai multe luni), inainte de a te muta. Gandeste-te la contractul de inchiriere si afla ce alte cheltuieli vei mai avea de platit.

 

Avansul si prima chirie

Cei mai multi proprietari doresc sa platesti chiria anticipat pe mai multe luni. Prima plata poate reprezenta chiria pe prima luna si o garantie .Garantia se plateste pentru a acoperi eventualele daune sau costuri suplimentare si o vei primi inapoi cand te vei muta, in cazul in care nu au existat daune. Unii proprietari vor ca avansul sa acopere si eventualele facturi neplatite.

 

Optiuni de inchiriere

Ai posibilitatea de a inchiria direct de la un proprietar sau de la o agentie imobiliara Asigura-te ca ai un contract de inchiriere care sa specifice clar responsabilitatile ambelor parti, atat ale chiriasului cat si ale proprietarului, si citeste-l inainte de a semna. Nu inchiria fara un contract de inchiriere!

 

Iti permiti sa inchiriezi o locuinta?

Este important sa fii sigur ca iti poti permite sa platesti chiria si facturile aferente, de aceea trebuie sa fii sincer cu tine si sa nu te lasi prada tentatiei de a inchiria o locuinta daca stii ca o sa-ti depasesti bugetul. Poti verifica ghidul nostru si Calculatorul de buget, pentru a-ti calcula resursele financiare.

 

Alte costuri

Daca apelezi la o agentie imobiliara, ai de achitat un comision. Valoarea acesteia este de cele mai multe ori egala cu contravaloarea chiriei pe o luna. Fii atent la toate costurile aditionale si include-le in bugetul pe care ti-ai propus sa-l cheltuiesti cu mutarea. Ia in calcul si faptul ca s-ar putea sa ai nevoie de transport pentru mutarea lucrurilor sau poate ca ai nevoie sa cumperi lucruri noi, precum mobila sau obiecte casnice.

 

Realizeaza cat mai multe lucruri cu banii tai!

Afla cum poti face economii la cheltuielile zilnice dar si la cheltuielile mai mari, precum cele pentru utilitati sau taxe si impozite.

 

Recalculeaza-ti bugetul

Dupa ce te-ai mutat, ar fi bine sa-ti recalculezi bugetul tinand cont de noile cheltuieli. Daca e prima data cand stai pe cont propriu, va trebui sa adaugi in lista de cheltuieli si banii alocati pentru utilitati cum ar fi gazele, apa si electricitatea.

 

Asigurarea

Proprietarii pot avea asigurare prin care se protejeaza proprietatea dar si mobilierul. Este putin probabil ca ele sa asigure si bunurile sau mobilierul tau. Discuta cu proprietarul despre ce acopera asigurarea existenta. Gandeste-te cat crezi ca valoreaza bunurile tale. Apoi cauta cea mai potrivita asigurare pentru tine. Poti compara ofertele folosind diferite instrumente de pe diferite site-uri. Dar tine cont de faptul ca nu toti agentii de asigurari sunt listati pe aceste site-uri.

 

Actualizeaza-ti datele de contact

Daca iti schimbi adresa, asigura-te ca ti-ai anuntat banca, furnizorii de servicii, firma de asigurari, precum si toate celelalte institutii financiare cu care colaborezi. Poti sa te interesezi daca Posta Romana ofera servicii de redirectionare a corespondentei.

 

Corespondenta fostilor locatari

Nu pastra, dar nici nu arunca corespondenta adresata chiriasului sau proprietarului anterior. Daca nu cunosti noua adresa a acestuia, restitui-o intotdeauna expeditorului. Pentru aceasta nu trebuie sa platesti, nu ai nevoie de timbru. Trebuie doar sa scrii pe plic  “Restituiti la expeditor” si sa il depui intr-o casuta postala. Vei evita, astfel, problemele in cazul in care fostii locatari nu au respectat termenele de plata.

 

Dificultati posibile

Afla de ce tipuri de ajutor beneficiezi, daca ai dificultati cu plata chiriei sau cu proprietarul.

 

Dificultati cu plata chiriei

Risti sa fii evacuat daca nu-ti platesti chiria la timp. Chiar daca ai si alte datorii, plata chiriei trebuie sa fie o prioritate. Daca ai greutati financiare, discuta cu proprietarul si incearca sa ajungi la o intelegere cu el, avantajoasa pentru amandoi.

 

Incidente cu proprietarii

Daca ai probleme cu proprietarul sau vreo dificultate in legatura cu restituirea avansului, tine cont de faptul ca ai anumite drepturi, conform contractului pe care l-ai semnat. Verifica contractul si afla ce trebuie sa faci in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *