În cazul plăţilor electronice sau în numerar efectuate din contul tău, banca trebuie să îţi ofere:
- detalii cu privire la cine a realizat transferul şi orice informaţii transmise o dată cu efectuarea plăţii;
- data la care a fost efectuată plata;
- suma tranzacţionată ( inclusiv valoarea iniţială, în cazul în care s-a efectuat şi o conversie valutară);
- orice rată de schimb aplicată;
- orice taxe sau dobânzi.
Cele mai multe bănci nu percep niciun comision atunci când primeşti bani de la aceeaşi bancă la care ai contul deschis. Dacă băncile diferă, se percepe un comision numit interbancar, cost suportat de ordonator.
Retragerea de numerar
Poţi retrage bani de la orice bancă sau de la orice sucursală a băncii, în principiu, dacă suma solcitată nu depăşeşte o anumită valoare ( în caz contrar va trebui să faci o programare din timp). Pentru retragerile de numerar prin ghişeul băncii vei plăti o taxă de retragere care este uzual de 0,5% din suma retrasă. Mare parte dintre bănci nu percep această taxă dacă retragerea se face dintr-un depozit la termen, în ziua scadenţei.
Evidenţa banilor tăi
Pentru toate conturile pe care le ai, banca trebuie să îţi ofere extrase de cont cu regularitate, astfel încât să poţi verifica disponibilul din cont:
- plațile în cont (retragerile şi depunerile);
- disponibilul din cont: suma de bani disponibilă, inclusiv orice descoperire de cont autorizată.
Situaţiile pot fi cerute/oferite lunar, trimestrial sau anual, în funcţie de tipul de cont. În cazul în care foloseşti internet banking, atunci este posibil să le primeşti online. Poţi obţine, de asemenea, un mic extras de cont de la ATM care îţi arată suma tranzacţionată şi disponibilul din cont.
Verifică extrasele de cont emise de bancă atunci când le soliciţi, cât şi extrasele de cont emise de ATM şi raportează orice greşeală. Ţine o evidenţă clară a extraselor de cont emise de bancă şi de ATM. Este posibil să ai nevoie de ele în scopuri fiscale.
Închiderea unui cont bancar poate fi facută în orice moment la cerere, fără comisioane sau penalizări. În cazul în care există condiţii speciale de inchidere a contului, banca trebuie să ţi le comunice de la început, în momentul în care deschizi contul.
Închiderea unei sucursale
Dacă banca plănuieşte să închidă sau să mute o sucursală, trebuie să te informeze de acest lucru şi să îţi ofere soluţii alternative. Modalitatea de informare este personală, prin telefon, email sau prin poştă.
Modificări ale ratei dobânzii
Banca nu are obligaţia să te informeze dacă modifică dobânzile la depozitele care se reînnoiesc automat la scadenţă dar trebuie să o facă în cazul în care modifică rata dobânzii la credite (orice notificare de modificare a conţinutului clauzelor contractuale referitoare la costuri va fi transmisă consumatorilor cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea acesteia în vigoare. Consumatorul are la dispoziţie un termen de 15 zile de la primirea notificării pentru a comunica opţiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor condiţii. Nu este considerată acceptare tacită dacă respectivul consumator nu a răspuns în termenul menţionat mai sus).
Plata impozitului
Veniturile din dobânzi se impozitează în prezent cu 16%, impozit final reţinut de bancă.
Alte sfaruri din categoria Economii