Prezentarea planului de afaceri

Prezentarea planului de afaceri-01

Cum să prezinți corect un proiect unui investitor?

Găsirea unui investitor este o întrebare cu care se confruntă adesea afacerile mari, iar startup-urile se confruntă aproape întotdeauna. Desigur, nu toți reușesc să atragă investiții. Poate fi dificil pentru antreprenorii incepatori să convingă investitorii din motive obiective: echipa are puțină experiență sau un model de afaceri dubios. Dar uneori proiectul este trimis în coș din cauza proastei pregătiri a autorului, care nu și-a putut fundamenta și prezenta investitorilor ideea.

În ciuda diversității industriilor și modelelor de afaceri, formatul de prezentare a informațiilor despre proiect este același pentru toată lumea.

Cititi Cum să scrieți singur un plan de afaceri

Iată câteva sfaturi care vă vor fi ajuta atunci când pregătiți o prezentare pentru un potențial investitor:

Fara „apa”

Fie că intenționați să vorbiți în fața unui public sau să trimiteți informații prin e-mail, structura prezentării ar trebui să fie absolut clară și să răspundă la întrebările principale despre proiect. Și anume:

  • Ce problemă a consumatorilor rezolvă produsul dvs. și in ce mod? Care este tehnologia?
  • Care este piața dumneavoastră și perspectivele acesteia? Sunt necesare link-uri către surse relevante – cercetări de marketing ale agențiilor specializate, colecții de statistici, site-uri web și rapoarte ale companiilor publice și agențiilor guvernamentale ș.a.m.d.
  • care sunt concurenții dvs. și care sunt avantajele dvs. competitive?
  • Ce fel de echipă are proiectul, ce experiență are, succesele din trecut?
  • Care sunt etapele cheie ale proiectului și în ce stadiu se află acum?

Nu vă puteți discurca fără blocul financiar, pentru că investitorii gândesc în cifre.

Dacă trimiteți o prezentare pentru o revizuire inițială a proiectului, blocul cu informații financiare poate fi „reținut”, dar va fi necesar pentru o discuție ulterioară a proiectului.

Blocul financiar include principalele calcule pentru modelul financiar:

  • Fluxul de numerar previzionat — planul fluxului de numerar pentru o perioadă de 3-5 ani,
  • Prognoza vânzărilor și a profitului,
  • Valoarea investiției necesare și motivul pentru care vor fi cheltuite, rambursarea lor și calculul profitabilității pentru investitor.

Proiectare de calitate

Documentul pe care îl trimiteți unui investitor ar trebui să arate profesional. Prezentarea, la fel ca planul de afaceri și orice alt document legat de proiect, este „fața” acestuia. Materialele proiectate grosier fac o impresie respingătoare. Prin urmare, aveti grijă nu numai de conținutul prezentării, ci și de aspectul acesteia.

Repetați-vă interpretarea

Dacă intenționați să susțineți prezentarea în fața unui public, luați în considerare în avans cum și ce veți spune exact. Nu este nimic mai trist decât să asculți citirea monotonă a informațiilor din diapozitive în loc de o poveste fascinantă și plină de viață. Dacă nu vrei să-i plictisești pe investitori, care cu siguranță nu vor adăuga puncte proiectului tău, nu fi prea leneș să-ți repeți discursul în mod corespunzător. Textul din diapozitive ar trebui să vă ajute să vă construiți discursul, dar nu să fie discursul în sine.

Încercați să păstrați durata prezentării intre 10-15 minute, în medie un minut per diapozitiv.

Fiți pregătiți pentru întrebări și critici

Analiștii fondurilor de investiții și business angels analizează zeci și sute de proiecte, pot cunoaște blocajele unor industrii specifice și pot pune întrebări neașteptate.

Acordați o atenție deosebită analizei de risc a proiectului, cu siguranță vor întreba despre ele.​

Nu este necesar să punem previziuni prea roz în modelul financiar, este mai bine să calculăm trei scenarii posibile: de bază, pesimiste și optimiste. Acest lucru va insufla mai multă încredere în model și va dovedi că abordați în mod adecvat evaluarea perspectivelor proiectului.

Uneori, fondurile se întâlnesc cu antreprenori pentru a colecta informații de piață pentru proiectele lor de portofoliu, pentru a testa unele ipoteze despre o anumită piață sau produs și așa mai departe. Luați aceste întâlniri ca pe o pregătire pentru comunicarea cu investitorii cu adevărat interesați, colectați cele mai populare întrebări despre proiect – poate ar trebui incluse în prezentare.

Deci, pentru a vă prezenta în mod adecvat proiectul investitorilor, aveți nevoie de o pregătire serioasă. Pe lângă lucrul la proiectul în sine – selectarea unei echipe și dezvoltarea unui produs – trebuie să găsiți și să analizați informații despre piață și concurenți, să calculați un model financiar și să vă gândiți la managementul riscului. Și apoi colectați toate acestea într-un document concis și coerent.

Vestea bună este că nu există multe exemple planuri de afaceri și prezentări de înaltă calitate care să ajungă pe masa investitorilor, așa că cel puțin planului tau, aceștia ii vor acorda atenție. Noroc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *