Poate a surprins creșterea sumelor depuse în bănci de către populație în intervalul 2008-2011, ani de criză economică, de reduceri de salarii și somaj în creștere (economiile populației însumau 115 miliarde de lei în decembrie 2011 față de 85 miliarde de lei la sfârșitul lui 2008). Criza a generat o schimbare radicală în comportament, de la consumul pe datorie trecându-se la strategii concrete de economisire și restrângere a cheltuielilor. Oamenii au realizat brusc ce importanță are o sumă tampon depusă în bancă în momentul în care încep să apară problemele la serviciu, veniturile scad iar valoarea ratelor crește.
Iar schimbarea de mentalitate la nivelul consumatorilor va fi însoțită probabil de una la fel de importantă în cazul companiilor, care vor ajunge la rândul lor la concluzia că fără economii nu poți avea investiții fără riscuri sensibile.
În acest capitol veți afla mai multe despre bucătăria conturilor bancare, despre avantajele dobânzii compuse și veți găsi instrumente utile pentru a putea identifica cele mai bune soluții de economisire (depozite/conturi de economii) și pentru a le departaja în funcție de randamentele oferite (vezi cele două comparatoare). Nu în ultimul rând, vă puteți juca cu calculatorul nostru încercând să determinați ce sume ați putea cheltui zilnic din economiile depuse în bancă fără a vă afecta puterea de cumparare a banilor (dobanda bancară trebuie să fie superioară inflației raportate).