Economii pentru pensionare

Mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa incepem sa ne gandim la cum ne vom descurca financiar atunci cand vom iesi la pensie. Este posibil ca pensia de la stat sa nu fie suficienta pentru a acoperi nevoile. Care sunt alternativele pentru a avea acces la un venit suplimentar dupa pensionare?  Vestea buna este ca nu iti vei pierde confortul financiar dupa pensionare daca incepi sa economisesti cat mai devreme pentru pensia ta.  Iata cateva sfaturi utile care sa te ajute pentru inceput. 

Ce pune statul la dispozitie

In functie de circumstantele tale, poti avea acces la diferite tipuri de pensii.

Pensia de baza, publica

Majoritatea dintre noi vom obtine o pensie de baza de la stat. Aceasta va depinde de nivelul contributiilor sociale virate statului in perioada de activitate .

Alte tipuri de pensii de stat

In functie de anumite criterii, ai putea sa ai dreptul la o pensie anticipata, pensie de urmas, pensie de invaliditate sau social minima garantata.

Cum marim suma primita ca pensie de stat?
Perioadele de necotizare iti afecteaza nivelul pensiei de stat. Intereseaza-te permanent daca angajatorul tau vireaza in contul tau sumele datorate statului. Munca la negru sau declararea partiala a salariului pe cartea de munca iti afecteaza veniturile de care vei beneficia dupa pensionare! Daca lucrezi pe cont propriu, incheie contract individual cu Casa de Pensii si vireaza periodic sumele datorate in baza acestui contract. Daca ai perioade in care nu ai cotizat, intereseaza-te cum le poti acoperi pentru a beneficia de o pensie de stat cat mai mare.

Cand te poti pensiona?

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 60 de ani pentru femei.

Alte tipuri de pensii

Modul cel mai uzual de a economisi pentru perioada pensionarii este acela de a depune bani intr-un fond de pensii private, fie prin intermediul angajatorului, fie direct, incheind un contract cu un administrator de fond de pensii. Pensia privata este o investitie pe termen lung. Banii pe care ii platesti sunt investiti si folositi pentru a produce venit atunci cand te vei pensiona. Modul exact cum se face acest lucru depinde de tipul de pensie pe care il alegi. Nu te vei putea insa atinge de acesti bani pana cand nu vei implini varsta prevazuta in contractul de pensie.

Pensiile private de la locul de munca

Chiar daca nu esti obligat prin lege, e bine sa iei in calcul virarea unei parti din contributiile tale catre sistemul de pensii administrat privat denumit generic PILONUL II. Acest sistem, obligatoriu pentru persoanele de pana in 35 de ani si optional pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, ar putea  sa iti aduca atat tie cat si angajatorului beneficii pe termen lung.

Pensii private facultative

Daca ai resurse sa economisesti cu regularitate, atunci poti opta pentru o pensie privata facultativa(Pilonul III). Pensiile facultative beneficiaza de deductibilitati fiscale in limita echivalentului a 200 de euro pe an din venitul impozabil, daca sunt achitate de salariati, respectiv de la plata impozitului pe profit daca sunt platite de firmele angajatoare. Afla deci ce optiuni ai si ce ti se potriveste cel mai bine.

Cat poti sa economisesti?

A avea un plan de economisire pentru o pensie facultativa este un angajament pe termen lung, deci trebuie sa te asiguri ca iti vei permite investitia si pe viitor.

Foloseste bugetul pentru a lua o decizie

Aminteste-ti ca pensia facultativa este un angajament pe termen lung. Banii economisiti in acest fel nu vor fi pusi la dispozitia ta decat la o anumita varsta stabilita prin contractul cu fondul de pensii. Foloseste bugetul saptamanal sau lunar pentru a verifica, inainte de incheierea contractului, daca resursele tale financiare permit o asemenea investitie. Analizeaza gradul de stabilitate a veniturilor tale curente si perspectivele de venituri viitoare, inainte de a alege sa investesti intr-o pensie privata facultativa.

Cat trebuie sa economisesti?

In functie de tipul de pensie si de fondul de pensie privata poti sa optezi pentru valori diferite ale primelor. De asemenea, frecventa platilor poate fi diferita.

Avantaje fiscale

Pentru angajatori, pensia privata facultativa poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariatilor si de management al resurselor umane dar si o solutie avantajoasa din punct de vedere fiscal – deductibilitatea fiscala se ridica la 400 de euro/an pentru fiecare angajat si la 400 de euro/an pentru angajator.

Alte optiuni

Inainte de a lua o decizie, e bine sa vizualizezi situatia bugetului tau la varsta pensionarii. Crezi ca pensia de stat iti va fi suficienta? Daca pensia facultativa nu este o varianta buna pentru tine in acest moment, este bine sa analizezi care sunt alte oportunitati de investitii sau economisire. Exista mai multe tipuri de economii si investitii pe termen lung pe care le poti folosi pentru pensionare.

Cere informatii suplimentare

Daca ai decis ca un anumit tip de pensie ti se potriveste, dar mai ai nevoie de date suplimentare, informeaza-te! Informatiile generale despre pensii sunt disponibile fie la Casa Nationala pentru Pensii si Alte Drepturi Sociale sau la Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private.

Ia in calcul schimbarile din viata ta

Daca te casatoresti, divortezi sau iti pierzi locul de munca, trebuie sa analizezi impactul acestor schimbari asupra stilului tau de viata si asupra situatiei tale financiare.

Pensia de stat

Poti obtine o estimare a valorii pensiei tale de stat, asa ca verifica periodic daca este conform asteptarilor tale. Estimarea o poti obtine de la Casa de Pensii si Alte Drepturi Sociale.

Alte pensii

Verifica declaratia anuala pe care administratorul pensiei tale private sau angajatorul ti-o pun la dispozitie, pentru a te asigura ca vei primi la pensionare venitul pe care il doresti.

Daca apar schimbari

Daca iti schimbi sau iti pierzi locul de munca, informeaza-te ce poti face cu cotizatiile virate pana in acel moment. Verifica, de asemenea, daca noul angajator are un plan de pensii pentru angajati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *