“Actiunea X include un randament la dividend de y%!” (neparat y mai mare decât “plictisitoarele” dobânzi la termen)!”. De câte ori nu ați citit astfel de exclamații în titlul sau în interiorul unor articole din ziarele de specialitate (amintiți-v\de referințele la eternele SIF-uri sau FP în acest an)? Mesaj implicit “cump\r\acum, vei avea un randament mult mai bun decât în cazul în care îți păstrezi economiile la banc\”. Ce este în neregulă aici?
- 1. În momentul în care dividendul este anunțat, prețul a parcurs deja cea mai mare parte din cursa sa ascendentă.
- 2. După trecerea datei de înregistrare pentru a beneficia de deciziile adoptate în AGA privind rata de distribuție a profitului companiei sub formă de dividende (prin aprilie-mai) prețul acțiunii se ajustează abrupt (acțiunile cumpărate nu mai includ și dividendul). De multe ori, prețul scade chiar mai mult decât valoarea dividendului iar investitorii seduși de articolele ademenitoare din ziare înainte de a se vedea cu câștigul potențial promis an de an vor admira o pagubă concretă de toată frumuse]ea. Scăderea prețului este cu atât mai mare cu cât mărimea profitului raportat pentru anul anterior a fost mai conjuctural\(vânzarea unui activ valoros care nu se va mai repeta și în anul curent, specularea unui context temporar-energie cumpărată la prețpreferențial-vezi Alro, Azomures, dorință acționarului majoritar de a transforma un procent mult mai mare din profit în dividende decât în mod uzual-vezi Transgaz, Transelectrica, etc).
Caz concret în 2012
SIF-urile au fost acțiuni vedetă în primele trei luni ale anului, cotațiile urcând cu peste 30%. Ce justifica acest lucru? Tranzacția Erste-BCR (schimb de acțiuni cu Erste Bank pentru deținerile SIF-urilor la BCR) a urcat profitul unora dintre societățile de investiții nesperat, alte vânzări de active au avut contribuții similare în cazul SIF-urilor care nu trecuseră în contabilitate tranzacția cu Erste. În consecință, dividendele anunțate au fost spectaculoase. De pildă, la SIF Transilvania, dividendul propus este de 0,17 lei/acțiune, ceea ce ar urca randamentul la dividend la 23% raportat la cotațiile acțiunilor din 6 martie. Cum de stau pasivi deponenții care au doar 5-6% pe an dintr-un depozit la termen la bancă și nu se reped să cumpere SIF3 pe capete? Simplu, profitul în 2011 a fost conjuctural (vânzare masivă de active-acțiunile deținute la BCR și o parte din cele la BRD și nu câștig rezultat din activitatea curentă-primirea de dividende de la companiile din portofoliu, operațiuni sclipitoare pe piețele financaire, etc) și va fi foarte greu de repetat. Prin urmare, prețul acțiunii se poate ajusta cu mai mult de 23% după trecerea datei de înregistrare având în vedere că societatea este mai săracă în active în 2012.
Să ne uităm apoi de unde a plecat prețul în decembrie 2011 (0,45 lei) și unde a ajuns în contextul apropiatelor dividende în martie 2012 (0,71 lei): investitorii avizați au sesizat că profitul va fi mare (se cunoșteau deja rezultatele la 9 luni pentru 2011) și dividendul va fi “gras”, și au început să acumuleze gospodărește acțiuni. Când știrea privind valoarea efectivă a dividendului a sosit (martie) ei sunt gata să renunțe la acțiuni și să-și marcheze profiturile (cine vrea să aștepte mai bine de 6 luni pentru a primi banii de dividende prin poștă sau virament bancar? mai bine vând acum acțiunile cu dividend inclus) în timp ce investitorii neexperimentați se bulucesc să cumpere entuziasmați de articole cu titluri super-optimiste cum arătam mai sus.
Alte sfaruri din categoria Investitii