Daca ai grija de o persoana

person in black t-shirt holding persons hand

Daca ai grija de cineva care este bolnav, in varsta sau are un handicap, ia in considerare anumite aspecte financiare:

Alocatii si ajutor financiar

Informeaza-te ce tipuri de ajutor financiar ai la dispozitie pentru astfel de situatii. Exista tipuri de ajutor financiar pentru persoane in varsta, bolnave sau cu dizabilitati. Verifica unde se incadreaza persoana pe care o ai in ingrijire. (de exemplu, drepturi financiare pentru nevazatori)

Serviciile sociale pot fi:

  • servicii privind, in principal, ingrijirea persoanei, prevenirea marginalizarii sociale si sprijinire pentru reintegrare sociala, consiliere juridica si administrativa, sprijin pentru plata unor servicii si obligatii curente, ingrijirea locuintei si gospodariei, ajutor pentru menaj, prepararea hranei;
  • servicii socio-medicale privind, in principal, ajutorul pentru realizarea igienei personale, readaptarea capacitatilor fizice si psihice, adaptarea locuintei la nevoile persoanei varstnice si antrenarea in activitati economice, sociale si culturale, precum si ingrijirea temporara in centre de zi, aziluri de noapte sau alte centre specializate;
  • servicii medicale, sub forma consultatiilor si ingrijirilor medicale, sunt acordate in baza reglementarilor legale privind asigurarile sociale de sanatate.

Exista diverse tipuri de ajutor de la stat care sa te sprijine sa platesti pentru cazarea sau ingrijirea unei persoane.

Spitalizarea sau alte tipuri de ingrijire

Exista mai multe variante disponibile pentru termen scurt sau pe termen lung.

Internarea

Daca persoana pe care o ingrijesti are nevoie de spitalizare pe termen lung, aceasta ar putea afecta atat alocatiile ei cat si pe ale tale. Verifica acest aspect pentru a evalua daca e nevoie de venituri suplimentare.

Servicii de sanatate si asistenta

Exista mai multe tipuri de servicii de asistenta disponibile atat in spital cat si in afara acestuia. Afla ce variante sunt disponibile pentru persoana pe care o ingrijesti.

Ingrijire temporara sau pe termen lung

Daca persoana pe care o ingrijesti are nevoie de ajutor acasa sau daca trebuie sa mearga la un azil, autoritatile locale pot suporta o parte din acest cost. Suma pe care o vor acoperi depinde de veniturile persoanei si de tipul de ingrijire pe care o necesita.

Administrarea veniturilor altor persoane

Afla ce trebuie sa faci pentru a putea administra veniturile unei persoane aflate in ingrijirea ta.

Imputernicirea

Daca persoana pe care o ingrijesti considera ca nu va fi in stare sa isi administreze problemele financiare si de alta natura, poate delega pe cineva sa ia deciziile in locul lor. Aceasta persoana poate fi un prieten, o ruda sau o persoana specializata.

Luarea deciziilor pentru alta persoana

Daca ai fost delegat de cineva sa iei decizii in locul lui, trebuie sa te informezi in ce consta aceasta responsabilitate si sa actionezi intotdeauna cu buna credinta, ca si cand ati actiona pentru interesele proprii.

Operatiuni bancare pentru persoane in incapacitate

Persoana pe care o ingrijesti te poate imputernici sa deschizi si sa administrezi un cont bancar in numele ei, daca nu o poate face personal.

Verificarea politelor de asigurare existente

Daca ai in ingrijire pe cineva care s-a imbolnavit sau a suferit un accident, intereseaza-te daca beneficiaza de asigurare privata care ar putea acoperi aceasta situatie. Anunta asiguratorul despre schimbarile intervenite in starea medicala a persoanei ingrijite, deoarece acestea ar putea influenta plata asigurarii.

Planificarea pentru situatii nefavorabile

Gandeste-te ce se va intampla cu persoana pe care o ingrijesti in cazul in care ti se intampla ceva neprevazut.

Banii in situatii de urgenta

Este bine sa economisesti pentru cazuri de urgenta. Informeaza-te care este cea mai potrivita oferta de economisire pentru nevoile tale si ale familiei tale, dar asigura-te ca poti accesa banii atunci cand ai nevoie.

Protectie financiara pentru cei pe care ii ai in grija

Informeaza-te ce tip de asigurare ar putea sa o protejeze pe persoana pe care o ai in ingrijire daca ti se intampla ceva sau daca esti ingrijitor si iti pierzi locul de munca. Asigura-te ca stii exact ce acopera asigurarea. De exemplu, asiguratorul ar putea sa nu plateasca pentru o boala cronica pre-existenta despre care nu a fost informat in momentul in care polita a fost incheiata. Informeaza-te care este suma pentru care se incheie asigurarea si perioada de valabilitate a politei. Analizeaza toate tipurile de asigurari existente pe piata si opteaza pentru cea care iti acopera cel mai bine nevoile.

Intocmirea unui testament

Este usor sa amani intocmirea unui testament, insa este important sa te asiguri ca cei care depind de tine sunt protejati in caz de deces.

Asistenta la domiciliu

Persoana pe care o ingrijesti ar putea avea nevoie de ingrijire la domiciliu.
Exista mai multe forme disponibile atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Internarea temporara intr-un azil iti poate acorda tie si persoanei aflate in ingrijire un moment de pauza. Exista informatii disponibile despre acest subiect daca esti interesat, precum si prestatori de astfel de servicii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *