Cum te feresti de raufacatori

person in brown long sleeve shirt covering face with hand

Raufacatorii au planuri si scheme bine puse la punct pentru a te prada. Daca nu ai fost pana acum victima lor, probabil ai auzit sau cunosti persoane care au fost jefuite. Gasesti mai jos sfaturi practice pentru a fi in siguranta si pentru a nu deveni o victima.

Cum sa-ti dai seama ca esti o potentiala victima

Majoritatea raufacatorilor folosesc unele tipare, asa ca poti sa-ti dai seama usor si sa le demaschezi la timp.

Suna prea bine pentru a fi adevarat!

Nu-ti pierde capul cu promisiunile care ti se ofera. Daca suna prea bine pentru a fi adevarat, atunci mai mult ca sigur ceva este in neregula acolo. Nu-ti oferi date personale necunoscutilor. Firmele serioase de obicei nu cer astfel de informatii.
Raufacatorii nu-ti lasa mult timp de gandire si te grabesc mereu pentru a lua o decizie. Cei mai multi folosesc fraze de genul „Daca nu cumperi rapid pierzi  sansa….”

Esti abordat pe neasteptate si de catre persoane necunoscute.

Se prea poate sa primesti un telefon, un email sau o scrisoare in care sa ti se propuna un chilipir. Nu oferi in nici un caz datele personale, precum adresa, numarul cardului, codul numeric personal, etc.

Furturile de bani

Frauda

Aceasta se petrece atunci cand cineva iti fura datele personale si ti se substituie in relatiile cu tertii. Acesta ar putea sa iti sustraga bani din cont, sa-ti cheltuiasca banii din cont sau sa ia imprumuturi in numele tau.

Poti realiza ca esti victima unei inselatorii numai in momentul in care verifici extrasele de cont sau cand incerci sa obtii un credit.

Raufacatorii pot sa-ti obtina informatiile personale pe mai multe cai:

  • Documente pierdute sau nefolosite – cum ar fi extrasele de cont sau chitante de la magazine
  • Informatii furnizate prin e-mail sau site-uri false – te pot atrage sa-ti dezvalui informatiile prin diferite website-uri precum Paypal, eBay si Amazon, sau chiar de la anumite organizatii oficiale, ale caror pagini de Internet sunt copiate;
  • Site-uri de socializare – informatia personala folosita pe internet: precum Facebook, Myspace, Bebo si LinkedIn. de multe ori este de ajuns chiar adresa de email pentru a fi adaugat pe listele viitoare de posibile inselatorii.

Inselatorii  legate de plati in avans sau loterii

Acestea au loc atunci cand cineva iti trimite scrisori sau email-uri in care iti ofera sume mari de bani daca faci anumite plati in avans. Printre acestea se numara propunerile de asocieri de afaceri, loterii la care nu ai participat sau actiuni caritabile desfasurate in strainatate, dar care nu exista.

Inselatorii legate de actiuni

Fii atent la telefoanele care iti ofera actiuni intr-o companie despre care nu ai auzit niciodata. Daca cumperi actiunile, ai putea afla mai tarziu ca nu au nicio valoare.

Scrisorile in lant

Sunt scrisorile sau email-uri care iti garanteaza un profit imens pentru o investitie minima si contin liste de nume. Inselatoria opereaza similar cu schemele piramidale, caci pentru a te alatura lantului trebuie sa platesti o taxa.

Inselatorii la transferurile de bani

Aceste inselatorii iti cer sa utilizezi contul bancar pentru a retrage banii primiti in cont si sa ii trimiti folosind servicii de transfer, pentru un comision foarte mare.  In cazul acesta, te-ai putea trezi cu un mandat de arestare, deoarece astfel de inselatorii nu incearca decat sa spele bani obtinuti din activitati ilegale.

Informatii utile

Cum sa te protejezi

Trebuie sa stii cu cine ai de a face. Afla daca firmele care te contacteaza sunt inregistrate la  Registrul Comertului si fa cateva cercetari pentru a afla daca sunt legale.

Datele tale personale si informatiile despre contul tau

Atata timp cat ai grija de datele despre contul tau si contactezi furnizorul cardului imediat cum sesizezi ca ceva este inneregula, poti fi despagubit pentru orice suma pierduta.

Verifica istoricul de plata

Asigura-te ca informatiile personale nu au fost utilizate pentru un imprumut fals sau pentru deschiderea unui cont bancar in numele tau.

Sucursalele bancilor la care ai deschis contul iti pot pune la dispozitie o copie a istoricului de plata.

Site-urile de socializare

Verifica daca exista optiuni de confidentialitate pe astfel de site-uri pentru a te ajuta sa-ti securizezi informatiile personale. Nu uita, profilul tau nu este deschis spre vizionare doar prietenilor sau familiei!

Protectie suplimentara pentru card

Unele formule de plata prin card iti permit sa te inregistrezi pentru optiunea de securitate suplimentara. ‘Verified by VISA’ si ‘Mastercard SecureCode’, ambele solicita utilizatorului o parola in plus, aleasa de tine, atunci cand folosesti cardul pe magazinele online. Acest lucru ingreuneaza folosirea cardului de catre o alta persoana, daca acesta este furat sau copiat.

Verifica daca firmele sunt corect inregistrate si autorizate

Cele mai multe dintre organizatiile de reglementare au disponibile liste publice cu firmele care sunt inregistrate sau autorizate de ele. Verifica acest lucru inainte. Poti fi surprins sa afli ca nu esti protejat in cazul in care apar probleme.

Ai grija cand folosesti firme din strainatate sau persoane fizice

Cand ai de a face cu firme din strainatate, este posibil sa nu mai beneficiezi de acelasi nivel de protectie. Incearca sa afli ce trebuie sa faci in cazul in care apar probleme. Apeleaza la Centrul European al Consumatorilor din Romania – www.eccromania.ro

Alte sfaturi din categoria Bugetul Familiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *