Aproape toata lumea are datorii sub o forma sau alta, fie ca este vorba de furnizorii de utilitati, bani imprumutati de la o cunostiinta, un card de credit, un credit pentru nevoi personale sau un credit ipotecar. Daca intampini dificultati in a-ti plati facturile sau ratele pentru un credit, trebuie sa ceri ajutor cat mai repede posibil.
Iata cateva sfaturi utile.
Realizeaza un bilant
Iti poti plati facturile, ratele pentru creditele contractate sau alte datorii din venitul tau lunar sau deja intampini dificultati in achitarea acestora?
Fa o schema a situatiei tale
Realizeaza o lista cu datoriile pe care le ai si aranjeaza-le in ordinea prioritatilor.
Realizeaza un buget realist
Fa o prima analiza si vezi daca poti sa reduci din datoriile pe care le ai in vreun fel.
Discuta cu cei carora le datorezi bani
Este o idee buna sa discuti cu cei carora le datorezi bani (de exemplu, cu banca) pentru ca ar putea sa te ajute. Nu ignora problema.
Optiuni de plata
Daca nu iti permiti sa platesti imediat, ai mai multe variante (vezi mai jos).
Executorii judecatoresti si recuperatorii de creante
Afla cum sa reactionezi daca vin la tine persoanele carora le datorezi bani.
Pastreaza controlul
O data ce ajungi sa-ti tii datoriile sub control, incearca sa-ti revizuiesti cu regularitate situatia, pentru a evita sa ai din nou neplaceri.
Realizeaza un bilant
Iti poti plati facturile, ratele pentru creditele contractate sau alte datorii din venitul tau lunar sau deja intampini dificultati in achitarea acestora?
Esti un bun manager al finantelor tale?
Daca in prezent reusesti sa-ti acoperi cheltuielile si sa-ti platesti datoriile din propriul venit, insa te temi ca ai putea intampina dificultati, te sfatuim sa citesti ghidul nostru “Banii nostrii“. Iti poti da usor seama daca risti sa ajungi in situatia de a nu-ti mai putea plati datoriile, de exemplu, creditele la banca.
Depui eforturi?
- Daca te afli intr-una din situatiile de mai jos, sunt semne de ingrijorare pentru situatia ta financiara:
- Folosesti cardurile de credit pentru a retrage bani de la bancomat sau pentru a plati facturi sau rate la credite?
- Esti tentat sa iei un imprumut de refinantare pentru a reduce platile lunare?
- Platesti strict suma minima datorata pentru cardurile de credit care percep dobanzi?
- Imprumuti bani fara sa iti faci un plan cum sa-i platesti inapoi?
Treci prin situatii financiare dificile?
Te afli intr-una dintre situatiile de mai jos:
- in imposibilitate de a-ti plati cheltuielile de baza;
- in imposibilitate de a-ti plati chiria, creditul ipotecar sau facturile pentru utilitati sau pentru a face alte plati precum ratele pentru un alt credit de nevoi personale;
- primesti scrisori de la executori judecatoresti, avocati sau alte tipuri de recuperatori de datorii care cer sa-ti platesti datoriile.
Cere ajutor!
Fa o schema a situatiei tale
Realizeaza o lista cu datoriile pe care le ai si aranjeaza-le in ordinea prioritatilor.
Studiaza problema in ansamblu
Este important sa te ocupi de rezolvarea problemelor aparute in cel mai scurt timp. Incepe prin a-ti analiza situatia si a-ti da seama ce implicatii are dificultatea cu care te confrunti. Iti poti da seama ca poti rezolva o parte a problemei iar daca nu vei face acest lucru, vei realiza ca ai nevoie de ajutor specializat. Cu cat ignori mai mult datoriile pe care le ai, cu atat situatia va deveni mai complicata.
Fa-ti o lista cu datoriile
Creaza o lista cu toate datoriile pe care le ai. Nu uita sa incluzi si facturile neplatite, imprumuturile de la familie sau prieteni si banii pe care ii datorezi pentru cardurile de credit.
Prioritizeaza-ti datoriile
Anumite datorii trebuie achitate urgent, deoarece ignorarea lor poate atrage consecinte grave. Printre acestea se numara creditul ipotecar (si orice alt tip de imprumut pentru care ai garantat cu locuinta), chiria, facturile pentru intretinere si electricitate, rata pentru leasing-ul auto precum si suma pe care o datorezi pentru intretinerea unui fost partener de viata (in situatia unui divort) sau a copiilor.
Realizeaza un buget realist
Acesta iti va permite sa afli cat iti poti permite sa platesti in fiecare saptamana sau luna pentru a reusi sa iti achiti toate datoriile. Bugetul te poate ajuta in acelasi timp sa afli de unde poti economisi. Afla exact cati bani castigi lunar si verifica daca exista vreun ajutor social sau alt tip de sprijin pe care il poti solicita de la stat.
Discuta cu cei carora le datorezi bani
Este o idee buna sa discuti cu cei carora le datorezi bani (de exemplu, cu banca) pentru ca ar putea sa te ajute. Nu ignora problema.
Discuta cu creditorii
Daca intampini dificultati, cel mai indicat este sa discuti cu cei carora le datorezi bani cat mai repede posibil. Incearca sa cazi de acord asupra unui program de plati pentru viitor. Chiar daca nu-ti permiti sa platesti lunar toata suma pe care o datorezi, trebuie sa pastrezi comunicarea cu acestia si sa platesti o suma mai mica.
Comunica cu furnizorii de utilitati
Toti furnizorii de gaze si electricitate actioneaza dupa un anumit cod, ceea ce inseamna ca nu iti vor intrerupe furnizarea de resurse decat in anumite conditii.
Comunica cu banca
Comunica-le care sunt motivele pentru care nu poti plati rata datorata precum si ce masuri intentionezi sa iei in sensul acesta. Creditorul trebuie sa ia in considerare circumstantele in care te afli si sa fie pregatiti cu masuri pentru a te ajuta sa depasesti perioada dificila.
Optiuni de plata
Daca nu iti permiti sa platesti imediat, ai mai multe variante.
Credit de refinantare
Ai putea sa inlocuiesti vechile credite si sa-ti platesti datoriile, prin contractarea unui credit de refinantare. Acesta are de obicei o rata lunara mai mica si se intinde pe o perioada mai lunga de timp. Gandeste-te bine inainte de a imprumuta alti bani pentru a-ti achita datoriile deja existente, deoarece in anumite cazuri ar putea sa iti inrautatesti situatia. Cand rambursezi imprumuturi folosind banii luati printr-un credit de refinantare, asigura-te intotdeauna ca anulezi orice card de credit asociat, deoarece ai putea deveni tentant sa le folosesti din nou, acumuland astfel o noua datorie Ţine cont de faptul ca un credit contractat pe o perioada mai lunga de timp este mai scump, din cauza dobanzilor acumulate.
Reesalonarea datoriei
Poti incerca sa reesalonezi datoria prin cresterea perioadei in care trebuie sa returnezi imprumutul. Nu uita, cu cat perioada pentru care iei un credit este mai mare, cu atat vei avea de platit mai multe dobanzi.
Executorii judecatoresti si recuperatorii de creante
Afla cum sa reactionezi daca vin la tine persoanele carora le datorezi bani.
Cum sa actionezi in relatia cu executorii judecatoresti si recuperatorii?
Persoanele carora le datorezi bani ar putea incerca sa recupereze datoria de la tine prin intermediul unui executor judecatoresc sau al unei companii de recuperare de datorii. Daca esti contactat sau vizitat de astfel de persoane, trebuie sa stii cum sa actionezi in relatia cu ei si sa-ti cunosti drepturile si obligatiile. Daca ai nevoie de ajutor, poti contacta Biroul local de consiliere pentru cetateni, http://www.robcc.ro.
Recuperatorii de datorii nu au voie sa iti confiste bunurile in contul datoriei.. In cazul in care creditorul se adreseaza unei instante si obtine castig de cauza, executorul judecatoresc are dreptul sa iti puna sechestru pe bunuri si sa le vanda pentru a recupera banii pe care ii datorezi. Dar si in acest caz exista anumite reguli pe care acestia trebuie sa le respecte – de exemplu nu au voie sa te hartuiasca sau sa te intimideze. De asemenea, nu ti se poate pune popriere pe salariu blocandu-ti-se o suma
Alte sfaruri din categoria Credite