Cum iti controlezi bugetul la pensie

man standing beside white wall

Acum ca te-ai pensionat, ai mai mult timp la dispozitie, dar mai putini de cheltuit. Un plus de organizare nu strica:

 

Foloseste-ti banii cu maxima eficienta

Calculeaza-ti bugetul, vezi ce economii ai facut de-a lungul anilor si vezi daca exista oportunitati pentru noi surse de venit acum, la pensionare. Iesirea la pensie cu un venit mai mic ar putea sa insemne ca vei fi stramtorat din punct de vedere financiar. Planificarea bugetului te ajuta sa vezi cati bani ai de primit si cati bani ai de cheltuit.
Odata ce ai vazut care sunt banii pe care te poti baza stabileste-ti niste obiective realiste (de exemplu sa economisesti pentru zile negre sau sa aduci imbunatatiri locuintei tale). Facand periodic o analiza a situatiei tale financiare, iti va fi usor sa iti stabilesti corect prioritatile.

 

Munca dupa ce te pensionezi

Daca te gandesti sa iti continui colaborarea cu un angajator dupa varsta de pensionare, afla cum vei fi impozitat si care sunt beneficiile la care ai dreptul.

 

Casa ta este o investitie

Daca esti proprietarul unei locuinte mai mari, care depaseste cu mult nevoile tale locative si iti incarca foarte mult si bugetul de cheltuieli, ai putea sa te gandesti sa o vinzi si sa te muti intr-una mai mica. Cere intotdeauna consultanta de specialitate inainte de a-ti lua un angajament, pentru a evita orice pericol sa fii inselat.

 

Beneficii si ajutor financiar

Afla care sunt beneficiile la care ai dreptul. Acestea ar putea sa iti completeze veniturile sau sa te ajute sa reduci anumite costuri, cum ar fi cele de transport.

 

Calatorii si agrement

Persoanele cu varsta peste 60 de ani beneficiaza de reduceri la calatoriile cu trenul, precum si de calatorii gratuite cu autobuzul in unele zone.

 

Asistenta sociala a persoanelor varstnice

Serviciile sociale pot fi:

 

  • servicii privind, in principal, ingrijirea persoanei, prevenirea marginalizarii sociale si sprijinirea pentru reintegrare sociala, consiliere juridica si administrativa, sprijin pentru plata unor servicii si obligatii curente, ingrijirea locuintei si gospodariei, ajutor pentru menaj, prepararea hranei;
  • servicii socio-medicale privind, in principal, ajutorul pentru realizarea igienei personale, readaptarea capacitatilor fizice si psihice, adaptarea locuintei la nevoile persoanei varstnice si antrenarea la activitati economice, sociale si culturale, precum si ingrijirea temporara in centre de zi, aziluri de noapte sau alte centre specializate;
  • servicii medicale, sub forma consultatiilor si ingrijirilor medicale, sunt acordate in baza reglementarilor legale privind asigurarile sociale de sanatate.

Serviciile sociale de consiliere, in vederea prevenirii marginalizarii sociale si pentru reintegrare sociala, se asigura fara plata unei contributii, ca un drept fundamental al persoanelor varstnice, de catre asistenti sociali.

 

Asigurarea

Daca ai o asigurare de viata, verifica valoarea care va fi platita in cazul decesului.
Politele de asigurare te pot proteja pe tine si pe partenerul tau daca te imbolnavesti grav sau daca ai nevoie de ajutor pentru a acoperi costurile ingrijirii medicale.

 

Ingrijirea pe termen lung

Pe masura ce imbatranesti, poti avea probleme de sanatate si sa iti fie din ce in ce mai greu sa faci fata sarcinilor de zi cu zi. Ai putea avea nevoie de ajutor pentru a te descurca in propria locuinta sau ar putea fi necesar sa luati in considerare sa va mutati intr-o institutie specializata de asistenta, cum ar fi un azil.

 

Cand aveti de a face cu decesul partenerului

 

Pensia de urmas

Daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas in urmatoarele conditii:

 

  • la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. Daca durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus;
  • indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul l sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an;
  • indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau a tuberculozei si daca nu realiza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut;
  • nu indeplineste conditiile prevazute de lege, pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
  • are in ingrijire la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *