Cum iti administrezi banii?

green plant on brown round coins

Cunoastem situatiile in care banii nostri „se termina” inainte de sfarsitul lunii. Daca acest lucru se intampla destul de des si in cazul tau, este timpul sa-ti realizezi un buget realist de care sa te tii. In perioade de criza economica, planificarea unui buget este foarte importanta. O planificare realista te va ajuta sa faci fata mai usor situatiilor dificile si de urgenta si sa-ti duci la indeplinire planurile de viitor. Iata cateva sfaturi utile care te-ar putea ajuta la inceput.

Cum sa-ti planifici bugetul?

Realizarea unui buget iti ofera o imagine exacta a veniturilor si cheltuielilor tale saptamanale sau lunare si te poate ajuta sa-ti planifici activitatile viitoare.

Gaseste-ti timp!

Doar cateva minute pe saptamana  – atat iti ia sa-ti analizezi situatia financiara!
Folosirea unui calculator pentru buget te va ajuta sa calculezi veniturile si cheltuielile dintr-o saptamana sau dintr-o luna. Incearca sa ramai pe o singura varianta de calcul a bugetului: fie saptamanal fie lunar. O combinatie a celor doua nu este recomandata.

Venitul tau

Enumera toate sursele de venit: de exemplu, salariul, alocatiile, dobanzile din depozite bancare, dividendele, etc.Cauta si alte surse de a obtine venituri, cum ar fi activitati pe care le poti face in timpul tau liber si fii eficient in munca pe care o faci.

Cheltuielile tale

Nu te ingrijora daca nu poti tine cont de fiecare leu pe care il castigi  – cel mai important lucru este sa ai o imagine de ansamblu a cheltuielilor tale. Fii realist! Daca doresti sa stii de fapt cat cheltuiesti intr-o saptamana, incearca sa tii un jurnal in care sa notezi zilnic pe ce se duc banii. Nu uita sa adaugi si cheltuielile ocazionale (zile de nastere) si cele pe care le faci o data pe an (impozitele locale si asigurarile pentru casa, masina etc).

Foloseste-ti resursele eficient!

Ai mai multe variante in care poti face acest lucru. Poti incepe prin cautarea si achizitionarea unor produse mai avantajoase ca pret si calitate.

Alocatii si sprijin financiar

Afla daca esti eligibil pentru un anumit tip de sprijin financiar din partea statului in cazul in care ai copii in intretinere, ai pe cineva in grija sau in alte situatii stabilite prin lege. Tipuri de prestatii sociale:

  • Alocatia de stat pentru copii
  • Alocatia pentru copiii nou-nascuti
  • Alocatia complementara
  • Alocatia de sustinere pentru familia monoparentala
  • Indemnizatia lunara de hrana cuvenita adultilor si copiilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA
  • Drepturi financiare pentru nevazatori
  • Asistenta sociala a persoanelor varstnice

Impozite

Asigura-te ca suma pe care o platesti ca impozit pe venit este ceea ce datorezi de fapt. Verifica lunar fluturasul de salariu pentru a afla tipul si nivelul impozitelor virate statului de catre angajatorul tau.

Alegerea celor mai bune dobanzi la depozitele de pe piata
Verifica rata dobanzilor la economiile depuse la banca.. Ai putea reusi sa obtii o dobanda mai buna daca schimbi tipul depozitelor sau banca? Merita efortul, exista riscuri? Dar stii cat te costa sa schimbi banca? Trebuie sa te gandesti cand si cat de des ai nevoie sa scoti banii din depozite si sa te asiguri ca poti avea acces la ei atunci cand ai nevoie.

Reducerea cheltuielilor

Ai mai multe modalitati de economisire la dispozitie, deci nu trebuie sa renunti la toate placerile tale. Un calculator de buget te poate ajuta sa reduci cheltuielile acolo unde este posibil. Nu orice economie este benefica pe termen lung. Daca vrei sa reduci, de exemplu, cheltuielile cu asigurarile, trebuie sa te gandesti la consecintele in cazul in care chiar ai avea nevoie de politele de asigurare pentru a acoperi diferite pagube.

Fii realist – fa-ti planuri pe care le poti indeplini !

Verifica-ti platile pe care le faci prin banca, pentru a fi sigur ca nu platesti servicii pe care nu le-ai solicitat. E posibil ca initial sa fi beneficiat de o oferta promotionala, care nu mai e valabila in prezent, cand platesti pretul intreg. Sau poate e posibil sa platesti pentru un abonament la sala de sport sau pentru unul la o revista pe care nu l-ai reinnoit?

Cumpara inteligent

Indiferent de unde iti faci cumparaturile, din magazine sau de pe internet, urmareste promotiile si reducerile. Ar fi insa bine sa eviti sa cumperi produse doar pentru ca sunt la reducere. S-ar putea ca tu si familia ta sa nu aveti nevoie de ele acum si astfel, devin inutile.

Scrie o lista inainte de a merge la cumparaturi! Eviti astfel sa cumperi sub  impulsul momentului produse de care nu ai nevoie.

Stabileste-ti o limita de bani pentru cadourile pentru zile de nastere si sarbatori si respect-o!

Compara ofertele

Pentru a avea cel mai bun pret de pe piata pentru carburant, electricitate, internet sau telefon, trebuie sa compari in permanenta preturile diversilor furnizori. Pentru  aproape orice produs sau serviciu exista mai multe oferte cu preturi diferite. Insa, ai grija sa nu platesti penalitati atunci cand schimbi furnizorul.

Verifica daca metoda de plata folosita este cea mai convenabila

De cele mai multe ori plata prin transfer bancar din contul tau catre furnizori este cea mai comoda dar nu si cea mai ieftina (plata la ghiseu nu costa nimic). Unele companii pot percepe comision pentru plata cu cardul de credit sau de debit (de exemplu, in unele cazuri, la plata biletelor de avion). Verifica mereu daca modalitatea de plata pe care o folosesti este cea mai convenabila

Nu incheia asigurari de care nu ai nevoie

Verifica inainte de a incheia o noua polita de asigurare daca aceea pe care o ai in prezent nu acopera deja toate riscurile.

Economiseste bani din transportul cu autoturismul

Felul in care conduci autoturismul personal sau de serviciu determina consumul de carburant si astfel, suma de bani pe care o cheltuiesti lunar in acest scop. Autoturismele cu consum redus te vor ajuta sa economisesti mai multi bani intr-un an.Daca traversezi zilnic orasul, poti lua in calcul sa folosesti pe o portiune metroul-vei economisi si timp si bani fata de transportul cu autoturismul propriu.

Economiseste bani consumand mai putina energie

Analizeaza cum iti poti reduce cheltuielile pentru energia electrica consumata acasa. Verifica daca esti eligibil pentru programul national de termoizolare.

Preia controlul asupra finantelor tale

Acum ca ti-ai organizat bugetul, asigura-te ca tii situatia sub control. Astfel, daca vor aparea schimbari in viata ta, vei fi mai bine pregatit.

Urmareste-ti cheltuielile!

Iata cateva idei care te pot ajuta sa mentii controlul:

  • Fa-ti un calendar al platilor anuale si lunare, precum plata impozitului sau plata asigurarii pentru autoturism. Vei fi mai bine pregatit pentru plata acestora daca le programezi din timp. Totodata, eviti plata penalitatilor.
  • Cauta variantele cu comisioane minime cand iti platesti utilitatile sau ratele la credite”.
  • Verifica-ti extrasele de cont de la banca pentru a-ti confirma platile efectuate. Trebuie sa stii mereu cati bani ai in cont, iar daca ti se pare ceva suspect anunta imediat banca.

Fa mici economii in fiecare zi

Economiseste in fiecare zi cate putin pentru situatii neprevazute. Asigura-te ca ai totusi acces usor la economiile tale. Nu stii niciodata cand ai o nevoie urgenta.

Poate ca doresti sa faci economii pentru sarbatori, vacante, zile de nastere sau alte ocazii speciale. Economiseste cate putin si vei observa diferenta. Incepe prin a alege dobanzile cele mai bune pentru depozitele tale bancare sau conturile de economii.

Fa-ti o analiza periodica a bugetului!

In functie de schimbarile care apar in viata ta (de exemplu iti cresc sau scad veniturile, ratele), reanalizeaza-ti bugetul.

Planuri de viitor?

Daca ti-au ramas bani dupa ce ti-ai platit toate datoriile, gandeste-te la obiectivele tale financiare si fa-ti un plan privind modul in care poti sa le atingi.

Planifica din timp

Gandeste-te la planurile tale financiare si cand ti-ai propus sa le realizezi. Unele dintre ele pot fi:

  • Plata sau reducerea ratelor la credite
  • Plata politelor de asigurare pentru tine si familia ta
  • Economii pentru vacante sau avansul pentru o casa noua
  • Economii pentru pensionare

Daca apar dificultati financiare

Daca lunar ramai cu putini bani sau daca crezi ca urmeaza o perioada cu dificultati financiare, nu te panica. Cere ajutorul!

Notifica companiile de utilitati sau creditorii daca ai probleme cu plata facturilor, ratelor sau cu cheltuielile de zi cu zi.

Daca constati ca situatia iti scapa de sub control, incearca sa nu intri in panica fara sa ignori problemele. Este mai bine sa actionezi din timp decat sa lasi totul pe ultima suta de metri. Negociaza cu persoanele sau institutiile carora le datorezi bani pentru a putea gasi o solutie de trecere peste momentele dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *