Construcția unei case: probleme, dileme și costuri

white and black house near to pond

Visul blocatarului stresat este să-și ia la un moment dat o casă pe pământ, cu o mică grădină în fața casei, o oază de liniște și armonie. Sigur, când grădina e prea mică (curte de 200-300 mp) mai că-ți vine să te gândești, după primele săptămâni de euforie, dacă nu te-ai mutat dintr-un bloc pe verticală într-unul…pe orizontală (mai ales dacă vecinii mânuie cu dexteritate grătarul și manelele). Trecem însă peste riscurile de rigoare (presupunem că ai ales atent locația în funcție de vecinătăți și facilități) încercând să subliniem câteva elemente de care ar trebui să țineți seama când demarați un astfel de proiect: cât investesc (unde”cat?” este în strânsă corelație cu “in ce zonă?”), la ce costuri pe mp negociez, la ce depășiri ale bugetului (procentual) să mă aștept, etc.

 

Calibrează-ți investiția în funcție de zonă

Ai un teren minuscul în buricul târgului? Foarte bine, te poți aștepta să-și scoți banii investiți în finisajele casei, ba și ceva în plus. Ai un teren măricel la câteva zeci de kilometri în afara orașului? Aici lucrurile se complică. Dacă te gândești că vei fi nevoit să vinzi la un moment dat, nu are rost să investești prea mult în finisaje (plăci ceramice, parchete, termopane, instalații sanitare, etc). Cine pleacă de la orașcaută în primul rând liniște, să grădinărească un pic iar confortul vine mai spre coada listei. În plus, cum găsești teren relativ ieftin cu cât te îndepărtezi mai mult de oraș, potentialul cumparator se intreba pe buna dreptate “la ce bun să preiei o casă scumpă, cu finisaje de lux, când îți poți face singur una cu strictul necesar?”

Precauția trebuie să fie maximă în cazul în care construiești pe credit. Gândește-te ce se întâmplă dacă, Doamne-ferește, banca ți-ar executa proprietatea. În zonele bune, centrale sau semicentrale din orașse vor găsi repede cumpărători chiar dacă ai investit mult în finisaje in timp ce în afară orașului se vor gasi foarte greu, și în tot cazul se va licita la prețuri mult sub ce ai plătit în momentul construcției (riști cu alte cuvinte ca, într-o conjunctură nefavorabilă în piață imobiliară sau a creditului, să rămâi și fără propritate și dator).

 

Graba strică bugetul final

“Scumpul mai mult cheltuiește și leneșul mai mult alearga” se spune din bătrâni. Și este foarte adevărat când vine vorba de treabă făcută incomplet sau vânând chilipiruri, la gândul că restul poate fi lăsat pentru momentul în care se găsesc finanțări suplimentare.

Exemple:

  • N-ai bani de termoizolație și îți tencuiești casa lăsând placarea cu polistiren pentru anii următori. Vei avea însă facturi piperate iarna iar în momentul în care vei face în sfârșit termoizolație vei cheltui în plus pentru refacerea fațadei (vopseaua nu e gratis, nu?).
  • o centrală termică ieftină, la limita puterii necesare: fie te lasă repede, fie nu acoperă suficient și trebuie să o înlocuiești (iar de regulă nu reușești să vinzi onorabil astfel de echipamente “disponibilizate”)
  • materiale luate de la colțul străzii, pentru că sunt mai ieftine. Chiar dacă nu au defecte ascunse de multe ori surplusul nu poate fi returnat cum se întâmplă la magazinele mari în termen de 30 de zile pe baza bonului de casă sau facturii.

 

Costuri şi strategii

Și până la urmă…cât costă?

Evident, nu se răspunde fără nuanțări aici, iar nuanțările țin de pretențiile fiecăruia. Să spunem, în mod orientativ, că o casă pe pământ fără finisaje de lux ar trebui să va scoată la aproximativ 400-430 euro/mp construit (atenție, nu util!) în varianta “la gata”, cu manopera la aproximativ 30% din prețul total. Sigur, va fi sensibil mai ieftină pe mp varianta cu mansarada decât cea cu etaj și subsol …antiatomic (cu mult beton și fier adică). La “rosu” avem un pret de 130-150 euro, în funcție de pretenții. Prețurile de mai sus sunt fără utilitățile incluse, pentru un set complet (apa, canalizare, gaze, curent electric) bugetul este separat (3-5.000 euro, după caz).

Așteptați-va la depășiri ale bugetului de 25-35%, mereu apar lucruri la care nu v-ați gândit, care nu sunt prinse în calculul inițial. Negociați cu mai multe echipe înainte de a bate palma cu una, faceți-le tuturor contaoferte (adică nu acceptați din start prețulsolicitat chiar dacă pare mic), sondați piațapentru a găsi materialele cele mai bune și avantajoase că prețsolicitând și în acest caz discounturi la cantități mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *