Coabitarea

woman in gray tank top and blue denim jeans sitting on bed

Coabilitatea: beneficii si ce provocari

Daca te gandesti sa te muti impreuna cu o alta persoana, trebuie sa stii la ce beneficii si ce provocari sa te astepti. Iata cateva sfaturi utile:

Daca inchiriati impreuna

Daca ai ales sa te muti impreuna cu partenerul tau, ar fi indicat sa il anunti pe proprietarul locuintei si asociatia de proprietari. Ia in considerare modificarea contractului de inchiriere astfel incat sa deveniti amandoi titulari. Verifica daca puteti fi amandoi titulari ai contractului de inchiriere. Aceasta inseamna ca amandoi veti fi in egala masura responsabili pentru respectarea clauzelor din contractul de inchiriere.

Daca cumparati impreuna

Avantajul major este ca intr-o astfel de situatie, creditorul poate lua in considerare veniturile amandurora, atunci cand stabileste ce suma va imprumuta. Aceasta inseamna ca amandoi veti fi responsabili (co-debitori) pentru orice intarziere la plata sau pentru orice alte probleme aparute pe perioada derularii contractului.

Planifica-ti bugetul impreuna cu partenerul

Unul din avantajele coabitarii este impartirea costurilor de intretinere a locuintei. Ramane insa ca impreuna cu partenerul tau sa gasesti cea mai buna modalitate pentru a tine cheltuielile sub control. Foloseste bugetul pentru a lua cele mai bune decizii in legatura cu banii tai si ai partenerului. Planificarea bugetului te va ajuta pe tine si pe partenerul tau sa vedeti care sunt tipurile de cheltuieli comune si personale si cat de mult puteti economisi impreuna pentru a va atinge obiectivele comune.

Impartirea cheltuielilor

Este bine sa cadeti de acord asupra sumei pe care o veti plati fiecare pentru a acoperi costurile de intretinere a locuintei – puteti alege de exemplu sa deschideti un cont comun pentru aceste cheltuieli. Puteti alege sa platiti facturile direct din banca, pentru a fi siguri ca sunt platite la timp.

Beneficii si ajutor financiar

Daca atat venitul tau cat si cel al partenerului este mic, atunci ati putea solicita un ajutor financiar. Tipuri de prestatii sociale:

  •  Alocatia de stat pentru copii
  •  Alocatia pentru copiii nou-nascuti
  •  Alocatia complementara
  •  Alocatia de sustinere pentru familia monoparentala
  •  Indemnizatia lunara de hrana cuvenita adultilor si copiilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA
  •  Drepturi financiare pentru nevazatori
  •  Asistenta sociala a persoanelor varstnice

Planificare pentru situatiile nefavorabile

In mod normal este bine sa iti protejezi locuinta si bunurile printr-o asigurare. Incheierea unei polite impreuna cu partenerul tau ar putea fi cea mai avantajoasa solutie pentru voi.

Daca te imbolnavesti sa iti pierzi locul de munca

Daca ai de platit chirie, credit sau alte imprumuturi, poti opta pentru o forma de asigurare care sa te protejeze atat pe tine, cat si pe partenerul tau, daca unul sau amandoi va imbolnaviti sau va pierdeti locul de munca. Informeaza-te despre cazurile pe care nu le acopera asigurarea. De exemplu, asiguratorul poate sa nu plateasca in cazul unei boli cronice pre-existente, despre care nu l-ai informat in momentul in care ai semnat polita. Informeaza-te care este suma pentru care se incheie asigurarea si perioada de valabilitate a politei. Analizeaza toate tipurile de asigurari existente pe piata si opteaza pentru cea care iti acopera cel mai bine nevoile.

In caz de deces

Nu este usor sa te gandesti la acest moment, dar e bine sa intocmesti un testament prin care sa decizi cum anume vor fi impartite bunurile tale. Pune-ti de asemenea intrebarea daca si cum se va descurca partenerul tau in cazul in care ti se intampla ceva. Ai putea de exemplu sa te gandesti sa inchei o asigurare de viata.

Protejarea bunurilor tale

Ai putea sa te gandesti sa iti asiguri locuinta si bunurile sau sa actualizezi politele de asigurare existente astfel incat sa acopere atat nevoile tale cat si pe cele ale partenerului.

Extinderea listei de beneficiari

Este posibil sa fi incheiat politele de asigurare pentru a te proteja pe tine si bunurile tale. Informeaza-te cum ai putea sa extinzi lista de beneficiari pentru politele de asigurare existente sau pentru beneficiile oferite de angajatori, pentru a-l include si pe partenerul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *