Multe persoane cred că nu au nevoie de asigurări, că știu să se protejeze singuri, dar nu este întotdeauna așa. Ce faci dacă te îmbolnăvești, ai un accident sau îți pierzi slujba?
Folosește următoarea listă de verificare pentru a realiza un bilanț al situației tale prezente și pentru a te ajuta să identifici toate posibilele dificultăți care ar putea apărea.
- Ai nevoie de asigurare? Realizează un calcul scurt al bugetului, eliminând obligațiile financiare. Ai face față în cazul în care ar trebui să plătești pagubele survenite în urma unui jaf sau incendiu?
- Ce s-ar întâmplă dacă tu sau partenerul tău v-ați îmbolnăvi grav sau ați rămâne cu un handicap în urma unui accident? Există produse de asigurare pentru acest gen de situații care plătesc o anumită sumă, de obicei pentru o perioadă limitată de timp și nu acoperă toate tipurile de boli. Verifică întotdeauna care sunt riscurile excluse înainte de a încheia o asigurare.
- Ce s-ar întâmpla dacă tu sau partenerul tău ați deceda pe neașteptate? Asigurarea ta de viață furnizează o anumită siguranță financiară familiei în caz de deces. Pentru mai multe informații consultă secțiunea Asigurarea de viață.
- Ești proprietarul casei în care locuiești? În cazul în care casa ta ar fi distrusă de un incendiu sau cutremur, cum vei putea achita creditul ipotecar? Majoritatea băncilor obligă proprietarul imobilului să încheie o asigurare pentru imobilul achiziționat prin credit. Foarte important este să verifici dacă asigurarea casei este destul de mare în așa fel încât să acopere pagubele produse de un incendiu sau inundație, etc.
- Dar bunurile tale? Chiar dacă ești proprietarul casei în care locuiești sau stai cu chirie, asigurarea bunurilor materiale sunt responsabilitatea ta. Asigurarea bunurilor personale acoperă pierderea sau deteriorarea bunurilor materiale din imobil de exemplu, mobilier, electrocasnice: televizoare, computere, aparate radio, etc. .
- Ai mașină? Legea spune că orice mașină trebuie să fie asigurată obligatoriu (RCA).
- Vrei să mergi în vacanță? Asigurarea de călătorie oferă persoanelor rezidente în România protecție financiară și asistență medicală în caz de accident sau boală survenite în timpul călătoriei în străinătate.
Înainte să închei o poliță de asigurare, nu uita să verifici toate detaliile și circumstanțele în care se aplică.
- Achiziționarea asigurării potrivite, în funcție de nevoile tale
- Cele mai multe asigurări nu sunt obligatorii. Depinde de tine ce vrei să asiguri și ce nu. Consultă secțiunea Tipuri de asigurări pentru informații cu privire la tipurile de asigurări din România, cum funcționează. Pe baza răspunsurilor tale și ținând seama de ce dorești, vom încerca să îți ușurăm alegerea prin prezentarea unor elemente după care să te ghidezi în alegerea poliței de asigurare.
În cazul în care ai deja o asigurare:
- Verifică dacă actuala asigurare acoperă în totalitate ceea ce îți dorești să asiguri a este important să citești cu atenție asigurarea.
- Verifică ce acoperă asigurarea pe care o ai deja și dacă s-a schimbat ceva, adresează-te companiei de asigurări, în cazul în care ai construit anexe la locuință sau ai făcut îmbunătățiri și dorești să crești nivelul de acoperire.
- Verifică dacă asigurarea pe care o ai acoperă mai mult decât ai nevoie.
La ce trebuie să te gândești înainte de a încheia un contract pentru o poliță de asigurare:
- După ce ai decis că vrei să achiziționezi o asigurare, analizează ofertele companiilor de asigurări. Nu lua în calcul doar costul poliței, ci și elementele poliței, precum riscurile acoperite. Ca și metodă de căutare a celei mai bune polițe, nu utiliza doar internetul, mergi direct la asiguratori pentru că astfel poți primi mult mai multe informații.
- Este foarte important să citești toate informațiile prevăzute în poliță pentru a fi sigur că aceasta acoperă toate riscurile dorite. De exemplu, inundarea locuinței nu este același lucru cu infiltrarea, dar asiguratul poate face confuzie între cei doi termeni crezând că va fi despăgubit și pentru eventuale infiltrații.
Întrebări pe care să le adresezi reprezentantului companiei de asigurări:
- Ce acoperă polița de asigurare?
- Ce nu acoperă?
- Ce altceva mai trebuie să știu, având în vedere situația mea?
- Am nevoie să mai achiziționez și o altă poliță sau cea existentă este suficientă?
- Există și un alt produs de luat în considerare, care să se potrivească mai bine nevoilor mele?
- Aș putea obține o acoperire mai mare și cât cost
- Ce riscuri suplimentare pot fi incluse în polița de asigurare și la ce costuri?
Alte sfaruri din categoria Asigurări