Ce este scorul de credit (Scoring)

Pentru obținerea unui credit, scorul de credit este acum primordial. Aceste informații se transformă în puncte care mai departe influențează:
decizia de aprobare/respingere a creditului;

  • valoarea creditului aprobat;
  • avansul solicitat;
  • costul creditului (dobândă, comisioane);
  • gradul de îndatorare;
  • gradul de acoperire cu garanții.

Scoringul cuprinde, pe lângă informații despre veniturile solicitanților și codebitorilor (valoare, sursă), destinația creditului și alte rate pentru alte credite, carduri (credit, overdraft) sau întârzieri la plată și detalii referitoare la:

  • datele personale ale solicitantului: starea civilă, numărul de membri ai familiei, ultimul nivel de învățământ absolvit, perioada de când locuiește la adresa curentă și în calitate de ce (proprietar, chiriaș, cu părinții, etc.);
  • date privind încadrarea în muncă: denumirea societății angajatoare, domeniul de activitate, numărul total de salariați, profesia solicitantului, funcția, vechimea la locul actual de muncă și cea totală în muncă.

Toate aceste date formează profilul de risc al solicitantului, determinant în obținerea aprobării financiare pentru un credit. Datorită faptului că acest scoring diferă acum foarte mult de la o bancă la alta, rolul consultantului de credite/broker de credite este foarte important.

Brokerii de credite, în baza contractelor de parteneriat cu băncile din portofoliu, dețin simulatoarele acestora și împreună puteți alege cel mai avantajos produs bancar, fără a vizita zecile de bănci și fără costuri suplimentare presupuse de consultarea brokerului.

În acest moment, două familii cu aceleași venituri și fără alte rate la credite, dar cu situații personale diferite, se pot încadra, de exemplu, pentru un credit de maximum 30.000 de euro la o bancă, de 56.000 de euro la o altă bancă sau pot fi chiar respinși de o a treia bancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *