Este posibil ca o vacanta petrecuta in alta tara sa coste mai mult decat am planuit. Poti sa te distrezi cu bani putini daca te ocupi din timp de planificarea acesteia. Gasesti mai jos cateva sfaturi practice care iti pot fi de folos in planificarea vacantei.
Rezervarea vacantei
Analizeaza din timp cat mai multe oferte si asigura-te ca nu exista cheltuieli ascunse sau suplimentare pe care nu le cunosti. Afla cum te poti proteja in cazul in care agentia care iti ofera pachetul turistic da faliment.
Fereste-te de cheltuieli ascunse
Ţine cont ca unele cheltuieli nu sunt incluse in pachetele de vacanta. Zborurile ieftine, de exemplu, nu includ de multe ori taxele de aeroport, mesele servite in avion, iar in unele cazuri trebuie sa platesti si pentru bagajele de mana sau pentru cele de cala. Verifica inainte de a achizitiona pachetul de vacanta oferit de agentie ce contine acesta si ce servicii sunt asigurate. Vezi care este costul real al ofertei.
Protejeaza-ti vacanta
Inainte de a achizitiona un pachet de vacanta de la o agentie de turism verifica daca aceasta agentie este acreditata. Cere factura la achizitionarea pachetului de servicii.
Inainte de a pleca in vacanta
Exista lucruri la care trebuie sa te gandesti inainte de a pleca in vacanta pentru a evita situatiile neplacute.
Stabileste-ti un buget
Cu totii dorim sa ne simtim bine in vacanta, insa de multe ori cheltuim peste bugetul disponibil. Stabileste-ți un buget pe care sa il si respecti in linii mari. Astfel, suma pe care ai cheltuit-o in vacanta poate fi apropriata de cea pe care ti-ai propus-o.
Verifica destinatia
Intereseaza-te inainte de a pleca in vacanta daca exista probleme sau restrictii in tara in care iti vei petrece vacanta, daca ai nevoie de viza sau alt tip de documente. Firmele de asigurari nu platesc de obicei cheltuielile in cazul in care ai calatorit intr-o tara care nu este recomandata de autoritati ca destinatie turistica sau daca nu ai documentele necesare sa intri in tara respectiva.
Verifica-ti documentele
Ai grija ca pasaportul sau cartea de identitate sa fie valabile cand pleci in vacanta. Unele tari au reguli mai stricte si cer ca actele de identitate sa fie valabile inca 6 luni de la data in care intri in tara respectiva. Daca intentionezi sa calatoresti cu masina, ai grija ca permisul de conducere sa fie si el valabil. Ia la tine toate documentele necesare si fa-ti copii pentru eventualitatea in care iti sunt furate sau le pierzi.
Asigurarea de sanatate
Daca calatoresti in Europa esti asigurat, insa asigurarea nu include si asigurarea de transport. Daca mergi in afara Europei ai grija ca asigurarea ta sa includa tot ce este necesar, astfel incat sa eviti situatia unei facturi de plata astronomice in cazul in care ai nevoie de ingrijiri medicale.
Daca trebuie sa-ti faci anumite vaccinuri sau ai nevoie de alte medicamente este bine sa iei legatura cu medicul tau de familie cu cel putin 6 saptamani inainte de plecare. Daca le lasi pe ultima suta de metri este posibil sa platesti mai mult.
Asigurarea te poate proteja daca suferi accidente (rutiere sau de alta natura), cum ar fi accidentele pe partiile de schi sau in alte locuri, de aceea este bine sa verifici daca sunt incluse toate acestea in polita de asigurare. Pretul variaza in functie de destinatia pe care ai ales-o pentru vacanta sau in functie de ce este asigurat. Intereseaza-te de la inceput pentru ce esti asigurat si protejat si pentru ce nu.
Calatoria cu masina
Daca intentionezi sa calatoresti cu masina in strainatate verifica daca asigurarea este valabila atat pentru tara de destinatie, cat si pentru tarile pe care le tranzitezi. Pentru anumite tari ai nevoie de un permis de conducere international.
Trebuie sa iti echipezi masina in mod corespunzator. Asigura-te ca ai becuri de rezerva, trusa medicala, roata de rezerva si trusa pentru schimbarea rotilor. Verifica, de asemenea, care este limita de viteza in tarile respective.
Daca ti-ai propus sa inchiriezi o masina la destinatie, rezerv-o din timp pentru a avea posibilitatea de a alege masina pe care o doresti. Majoritatea companiilor care inchiriaza masini au incluse in pret si costurile de asigurare, dar daca alegi sa platesti asigurarea separat, preturile s-ar putea sa varieze.
Anunta-ti banca la care ai cardul, despre calatorie
Bancile monitorizeaza conturile pentru a opri tranzactiile suspecte. Daca vad ca se efectueaza plati in strainatate cu cardurile tale si banca nu stie ca esti plecat, exista posibilitatea ca banca sa se sesizeze si sa-ti restrictioneze accesul la conturi, pentru a te proteja. Contacteaza serviciul de relatii cu clientii al bancii la care ai deschis contul si informeaza-i despre intinerariul tau, pentru a evita situatiile neplacute.
Plata in strainatate
Exista diferite modalitati de plata in strainatate, costul variind de la o tara la alta. Planifica-ti si intereseaza-te cum o sa efectuezi platile pentru a nu avea neplaceri.
Moneda de schimb
Chiar daca intentionezi sa folosesti cecuri de calatorie sau cardul pentru plata in strainatate este bine sa ai o suma de bani in moneda tarii in care calatoresti pentru plati neasteptate, precum plata taxiului, mancare sau pentru bacsisuri.
Daca pleci in tari cu monede de larga circulatie (dolar, euro), este mult mai convenabil sa schimbi banii inainte de a pleca. Pentru alte tari, poate fi mai convenabil sa pleci cu dolari sau euro si sa-i schimbi la destinatie, in moneda locala. Nu te sfatuim sa schimbi bani la casele de schimb valutar din gari sau aeroporturi deoarece nu este cea mai avantajoasa. Verifica si compara ratele de schimb inainte de a face tranzactia.
Cecurile de calatorie
Platesti pentru ele in avans si le semnezi de doua ori, o data la achizitionarea lor si o data cand le schimbi in bani. Daca intentionezi sa le folosesti in magazine pentru anumite plati trebuie sa primesti restul in bani. Pentru aceasta, verifica inainte daca magazinul respectiv accepta astfel de modalitati de plata.
Cecurile de calatorie sunt mai sigure decat banii: in cazul in care le pierzi, poti anunta pierderea lor, iar ele vor fi blocate. Trebuie sa retii, in schimb, seria cecurilor pentru ca emitentul sa-ti poata elibera alte cecuri (de obicei 24 de ore sunt suficiente pentru a primi altele in schimb).
Folosirea cardurilor de credit sau de debit
Aceasta metoda de plata este recomandata pentru a te feri de fraude si pentru a fi protejat. Ai grija la comisionul pe care trebuie sa-l platesti in strainatate pentru cumparaturile din magazin sau pentru scoaterea banilor de la bancomate.
In cazul in care cardul este in lei, iar plata se face in alta moneda, banca face automat schimbul la o rata de schimb stabilita intre magazin si banca emitenta a cardului. Este bine sa afli care sunt ratele de schimb pe care le foloseste banca ta pentru plata in alta moneda cu exceptia aceleia in care a fost emis cardul.
Atunci cand scoti bani de la bancomat este bine sa folosesti cardul de debit pentru a evita plata dobanzii de la cardul de credit.
Afla care sunt comisioanele care se percep pentru diferite tranzactii, pentru a sti exact cat trebuie sa platesti si pentru a tine sub control cheltuielile.
Folosirea telefonului mobil in strainatate
Este placut sa fii mereu in contact cu familia si prietenii cand esti in strainatate, dar ai grija la tarifele de roaming. Asigura-te ca poti folosi telefonul mobil daca ai o urgența.
Folosirea telefonului mobil in strainatate poate fi destul de scumpa. Afla care sunt tarifele inainte de pleca. Poti beneficia de anumite tarife speciale sau preferentiale in functie de reteaua pe care alegi sa o folosesti. Tarifele sunt diferite de la o retea de telefonie la alta.
Taxele vamale
Intereseaza-te care sunt obiceiurile locului unde urmeaza sa-ti petreci vacanta, care sunt preturile normale pentru diferite produse si care sunt taxele vamale pentru ele.
Taxele adaugate
Taxele adaugate (precum TVA-ul) pot fi sau nu incluse in pretul de vanzare a diferitelor produse sau servicii. Este bine sa te familiarizezi cu metoda de calcul a TVA-ului sau sa iei la tine un mic calculator ce iti poate fi de folos pentru a calcula pretul corect. Sau poti folosi calculatorul telefonului mobil.
Bacsisurile pentru servicii
Obiceiurile locale variaza de la tara la tara, insa in majoritatea situatiilor exista un procent fix pentru bacsisuri. De obicei, informatii pe aceasta tema se gasesc in ghidurile turistice.
Plata taxelor vamale la intoarcere
In functie de cumparaturi si de cantitate exista posibilitatea sa platesti taxe vamale la intoarcere. Astfel de taxe insa nu exista intre tarile Uniunii Europene. Unele produse sunt chiar interzise si nu pot fi introduse in Romania la intoarcere.
Asigura-te ca esti in siguranta
Exista sfaturi simple si inteligente care te pot ajuta sa te protejezi pentru a nu deveni victima raufacatorilor.
Ai grija sa nu devii o victima a hotilor. Asigura-te ca actele importante (pasaport, permis de conducere, politele de asigurare) sunt pastrate in locuri sigure. Nu fi mai putin precaut doar pentru ca esti in vacanta. Fii mereu vigilent atunci cand folosesti un bancomat sau faci plata in diferite locuri, fie cu numerar, fie cu cardul.
Alte sfaruri pentru Bugetul Familiei