Ce este Educație financiară?

Educația financiară este capacitatea de a înțelege și de a utiliza o varietate de abilități financiare, inclusiv managementul financiar personal, bugetarea și investițiile. De asemenea, înseamnă înțelegerea anumitor principii și concepte financiare, cum ar fi valoarea în timp a banilor, dobânda compusă, gestionarea datoriilor și planificarea financiară.

Dobândirea cunoștințelor financiare poate ajuta persoanele individuale să evite să ia decizii financiare proaste și să-i ajute să devină autosuficienți și să atingă stabilitate financiară. Pașii cheie pentru a obține cunoștințele financiare includ învățarea cum să creați un buget, să urmăriți cheltuielile, să plătiți datoria și să planificați pensionarea. A te educa asupra acestor subiecte implică, de asemenea, să înveți cum funcționează banii, să stabilești și să atingi obiective financiare, să devii conștient de practicile financiare lipsite de etică/discriminatorie și să gestionezi provocările financiare pe care viața ți le pune în cale.

De ce educația financiară e atât de importantă?

La fiecare câțiva ani, Autoritățile europene de reglementare financiară emit un scurt test de educație financiară ca parte a studiilor naționale privind capacitatea financiară. Testul măsoară cunoștințele consumatorilor despre dobândă, capitalizare, inflație, diversificare și prețurile obligațiunilor. În general, studiul a constatat că performanța testului este corelată cu indicatorii cheie ai capacității financiare. La cel mai recent test, puțin peste o treime dintre respondenți au primit corect patru sau mai multe întrebări din cinci, ceea ce sugerează un analfabetism financiar larg răspândit.

Unele schimbări în obiceiurile consumatorilor și în produsele financiare au făcut ca cetatenii să își gestioneze mai greu finanțele. În trecut, majoritatea oamenilor foloseau numerar pentru achizițiile zilnice. Astăzi, folosesc cardurile de credit mai des. În 2019, utilizarea creditului a reprezentat 27% din plăți, în creștere față de 24% în 2017. De asemenea, s-a schimbat modul în care facem cumpărături. Cumpărăturile online sunt acum alegerea de top pentru mulți, ceea ce poate face ușor de utilizat și extinde creditul, o modalitate prea convenabilă de a acumula rapid datorii.

Între timp, companiile de carduri de credit, băncile și alte instituții financiare inundă consumatorii cu oportunități de credit – capacitatea de a aplica pentru carduri de credit sau de a plăti un card cu altul. Fără cunoștințele adecvate, este ușor să intri în probleme financiare.

Planificarea financiară este pe termen lung, iar oamenii nu pot depinde de profituri unice, cum ar fi ajutoarele de stat. În schimb, oamenii trebuie să-și consolideze cunoștințele financiare pentru a-și gestiona viata financiala de zi cu zi, având și o viziune mai lungă asupra viitorului.

Exemplu de educație financiară

Un exemplu de educatie financiară este gestionarea cheltuielilor de zi cu zi. Luați în considerare o persoană care are un venit de 3000 lei în fiecare lună. Dacă și-ar gestiona corect cheltuielile, și-ar păstra cheltuielile la cel mult 3000 lei pentru a evita să se îndatoreze.

Orice îmbunătățire a educatiei financiare va avea un impact profund asupra oamenilor și asupra capacității lor de a-și asigura viitorul. Tendințele recente fac cu atât mai imperativ ca consumatorii să înțeleagă finanțele de bază, deoarece acum li se cere să își asume mai mult povara deciziilor de investiții în conturile de pensii, toate în timp ce trebuie să descifreze produse și opțiuni financiare mai complexe. Să devii alfabetizat financiar nu este ușor, dar atunci când stăpânește, poate ușura enorm poverile vieții.

[tek_sectiontitle st_title=”Aboneaza-te la buletinul nostru” st_title_tag=”” st_subtitle_position=”subtitle-below-title” st_subtitle_color=”#000000″ st_title_size=”42px” st_title_font_weight=”500″ st_title_bottom_spacing=”30″ st_separator_enable=”separator_off” st_text_align=”text-left” st_width=”st_fullwidth” css_animation=”kd-animated fadeIn” css_animation_delay=”200″ css=”.vc_custom_1646735101861{margin-bottom: 20px !important;padding-left: 0px !important;}”]

Înscrieți-vă pentru a primi informațiile, tendințele și analizele necesare rămâneți la curent cu evoluțiile din industria serviciilor financiare.


Loading