Venirea pe lume a unui copil aduce schimbari majore in viata ta. Este de asemenea un moment potrivit sa iti analizezi situatia financiara pentru a fi sigur ca iti folosesti in mod optim veniturile. Iata cateva sfaturi utile:
Reevalueaza-ti bugetul
Afla in ce fel un copil iti va afecta cheltuielile curente. Copiii vin cu cheltuieli suplimentare, iar daca tu sau partenerul tau v-ati redus programul de munca, va trebui sa faceti fata cheltuielilor suplimentare cu un venit mai scazut. Dar o planificare stricta a cheltuielilor te poate ajuta sa faci fata situatiei.
Beneficii si ajutor financiar
Aparitia unui copil iti poate dezechilibra bugetul. Exista insa alocatii si deduceri fiscale care sa te ajute atat inainte, cat si dupa venirea pe lume a copilului, asa ca intereseaza-te din timp care sunt ajutoarele de care poti beneficia. Statul ofera urmatoarele beneficii: alocatie de stat, alocatie nou-nascut, contravaloare trusou, indemnizatie crestere copil, stimulent crestere copil.
Daca esti angajat, poti beneficia de concediu de maternitate sau paternitate (dupa caz) platit de la stat. (Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani – 85% din media veniturilor nete realizate in ultimul an anterior nasterii copilului, dar nu mai mult de echivalentul a 3 salarii medii brute pe tara, sau 600 lei/luna).
Economiseste pentru viitor
Analizeaza din timp care sunt posibilitatile de economisire pentru viitorul copilului tau.Poti deschide un cont de economii sau investitii pentru copilul tau inca din momentul nasterii lui.
Planificarea pentru situatii nefavorabile
Este o idee buna sa iti faci un plan pentru a-ti proteja familia in cazul in care lucrurile iau o turnura nefavorabila.
Banii in situatii de urgenta
Este bine sa economisesti pentru cazuri de urgenta. Informeaza-te care este cea mai potrivita oferta de economisire pentru nevoile tale si ale familiei tale, dar asigura-te ca poti accesa banii atunci cand ai nevoie.
Daca te imbolnavesti sau iti pierzi locul de munca
Informeaza-te ce tip de ar putea sa iti protejeze familia in cazul in care te imbolnavesti sau iti pierzi locul de munca. Trebuie sa stii exact ce acopera asigurarea. De exemplu, asiguratorul ar putea sa nu plateasca pentru o boala cronica pre-existenta despre care nu a fost informat in momentul in care polita a fost incheiata. Informeaza-te care este suma pentru care se incheie asigurarea si perioada de valabilitate a politei. Analizeaza toate tipurile de asigurari existente pe piata si opteaza pentru cea care iti acopera cel mai bine nevoile.
In caz de deces
Nu este usor sa te gandesti la acest moment, dar e bine sa intocmesti un testament prin care sa decizi cum anume vor fi impartite bunurile tale. Pune-ti de asemenea intrebarea daca si cum se va descurca familia ta in cazul in care ti se intampla ceva. Ai putea de exemplu sa te gandesti sa inchei o asigurare de viata.
Alte tipuri de asigurare
Exista de asemenea si alte tipuri de asigurare pe care ai putea sa le ai in vedere pentru a-ti proteja sanatatea, cum ar fi asigurarea pentru calatoriile in strainatate. Informeaza-te ce tip de riscuri acopera aceste asigurari.
Intoarcerea la locul de munca
Afla in ce fel intoarcerea la locul de munca iti va afecta veniturile. Pe de o parte, veniturile tale se vor mari, insa la fel si cheltuielile.
Ajutor pentru ingrijirea copilului
Daca decizi sa te intorci la serviciu, informeaza-te daca poti beneficia de ajutor din partea statului pentru ingrijirea copilului. Vezi tipurile de alocatii de stat, care pot fi:
- Alocatia de stat pentru copii
- Alocatia pentru copiii nou-nascuti
- Alocatia complementara
- Alocatia de sustinere pentru familia monoparentala
- Indemnizatia lunara de hrana cuvenita adultilor si copiilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA.
Alte sfaruri pentru Bugetul Familiei