Achizitionarea unei locuinte

closeup photo of red and white bird house

Trebuie sa iei in calcul multe aspecte atunci cand te decizi sa cumperi o locuinta.  Pe unele le poti anticipa (precum avansul), la altele nici nu te-ai gandit. Daca traiesti pe cont propriu, poti obtine mai multe informatii din ghidul nostru “Traiul pe cont propriu”. Gasesti mai jos sugestii utile care te-ar putea ajuta.

 

Inainte de a cumpara

Planifica-ti economiile si calculeaza-ti bugetul astfel incat sa stii exact cat iti permiti sa cheltuiesti.

 

Planificarea bugetului

Planificarea bugetului te va ajuta sa stii exact pe ce cheltuiesti banii si cat poti economisi pentru achizitionarea unei locuinte.

 

Organizeaza-ti datoriile

Trebuie sa-ti platesti mai intai datoriile pentru a-ti da seama daca poti economisi. Este probabil ca dobanda pe care o platesti pentru imprumuturile contractate sa fie mai mare decat dobanda pe care o obtii de la conturile de economii.

 

Economiseste pentru avans

Institutiile financiare de la care doresti sa obtii creditul cer sa depui o suma cat mai mare ca avans. Daca trebuie sa economisesti pentru avans si pentru alte cheltuieli legate de credit, cauta un cont de economii care sa corespunda cat mai mult nevoilor tale. Ai putea obtine o dobanda mai mare la un depozit la termen, insa ai grija sa poti accesa banii daca ai nevoie de ei.

 

Studiaza piata imobiliara si ofertele bancilor

Evalueaza-ti situatia financiara atunci cand te decizi sa achizitionezi o locuinta. Analizeaza toate variantele de pe piata si daca ai nevoie de informatii suplimentare, discuta cu functionarul bancii.

 

Obtinerea unui credit ipotecar

Intereseaza-te inainte de a contracta un credit ipotecar, care sunt drepturile si obligatiile tale, care sunt conditiile de imprumut, ce suma poti imprumuta. Analizeaza si compara toate ofertele de pe piata si vezi care este cea mai buna pentru tine.

 

Detalii despre creditul ipotecar

Creditul ipotecar este un imprumut garantat cu propria-ti casa. In cazul in care nu vei putea achita ratele, creditorul poate sa iti vanda casa pentru a-si recupera banii pe care ti i-a acordat ca imprumut (in cel mai rau caz, daca valoarea proprietatii nu acopera datoriile fata de banca, poti ramane chiar dator pentru diferenta!). Ai posibilitatea de a alege dintre mai multe tipuri de credite ipotecare, asa ca ar fi bine sa studiezi toate ofertele de pe piata si sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine.

 

Ce suma iti permiti sa imprumuti?

Acest lucru depinde de situatia ta financiara, venitul si cheltuielile tale, daca achizitionezi locuinta singur sau impreuna cu alta persoana. Ţine cont de valoarea ratei lunare, precum si de cuantumul altor rate in venitul tau disponibil. Asigura-te ca valoarea totala a ratelor nu depaseste 40% din venitul tau lunar. In acest fel, eviti situatii de supraindatorare si iti poti permite sa acoperi si celelalte cheltuieli lunare si eventual chiar sa economisesti.

 

Cat costa un credit ipotecar?

Poti folosi comparatorul nostru pentru credite ipotecare pentru a-ti face o idee despre cat de mari vor fi ratele pe care le vei plati. Este important sa fii sigur ca poti plati ratele, deci fii sincer cu tine. Nu fi tentat sa cheltuiesti mai mult decat iti poti permite pentru a cumpara locuinta pe care ti-o doresti.

 

Alte optiuni

Pe piata exista si alte scheme sau produse speciale care te pot ajuta sa iti achizitionezi o locuinta.

 

Achizitionarea locuintei cu ajutor de la stat

Exista diverse programe guvernamentale care te pot ajuta sa achizitionezi o locuinta, mai ales daca esti tanar, precum programul Prima Casa.

 

Alte cheltuieli

Afla ce alte plati mai ai de facut.

 

Alte costuri

Odata cu incheierea contractului de imprumut apar si alte cheluieli. De exemplu, trebuie sa platesti un notar public care are sarcina sa verifice toate actele si sa se asigure ca vanzarea este facuta in conformitate cu legea in vigoare.  De asemenea, casa ta va fi evaluata, asa ca nu uita sa iei in calcul si comisionul evaluatorului.

Daca vinzi o proprietate, trebuie sa platesti obligatoriu impozitul pe venitul obtinut, impozit care este retinut de notarul public la care faci actele. Mai trebuie sa iei in considerare si comisionul pentru agentia imobiliara, daca ai solicitat ca tranzactia sa se realizeze printr-o astfel de firma.

 

Asigurarea

Este o idee foarte buna sa-ti protejezi locuinta si bunurile, de aceea poti incheia o polita de asigurare care sa acopere si ratele creditului ipotecar in cazul unui accident, boala sau alt eveniment nefericit.

 

Asigurarea pentru protejarea platii ratelor creditului tau

Este deosebit de utila in cazul in care nu mai poti lucra din cauza unui accident, unei boli sau a altei dificultati (nu esti scutit de la plata ratelor in aceste cazuri). Exista, insa, banci care ofera solutii pentru a te ajuta (reesalonari, refinantari). Verifica cand si ce trebuie sa platesti si in cat timp.

 

Asigurarea pentru bunuri

Pe langa asigurarea locuintei (acopera riscurile de cutremur, incendiu, inundatii, etc), poti incheia o asigurare pentru a acoperi pierderea sau distrugerea bunurilor din casa, precum mobila sau produsele electrice si electrocasnice. Cauta cea mai buna oferta de pe piata.

 

Actualizeaza-ti datele de contact

Daca iti schimbi adresa, asigura-te ca ti-ai anuntat banca, furnizorii de servicii, firma de asigurari, precum si toate celelalte institutii financiare cu care colaborezi. Poti sa te interesezi daca Posta Romana ofera servicii de redirectionare a corespondentei.

 

Corespondenta fostilor locatari

Nu pastra, dar nici nu arunca corespondenta adresata chiriasului sau proprietarului anterior. Daca nu cunosti noua adresa a acestuia, restitui-o intotdeauna expeditorului. Pentru aceasta nu trebuie sa platesti, nu ai nevoie de timbru. Trebuie doar sa scrii pe plic  “Restituiti la expeditor” si sa il depui intr-o casuta postala. Vei evita, astfel, problemele in cazul in care fostii locatari nu au respectat termenele de plata.

 

Dupa ce te muti in noua locuinta

Verifica-ti permanent bugetul, mai ales daca schimbi furnizorul de electicitate, cel de telefonie sau de TV.

 

Recalculeaza-ti bugetul

Dupa ce te-ai mutat, ar fi bine sa-ti recalculezi bugetul tinand cont de noile cheltuieli. Daca e prima data cand stai pe cont propriu, va trebui sa adaugi in lista de cheltuieli si banii alocati pentru gaze, telefonie si electricitate.

Trebuie sa tii cont, de altfel, si de taxele si impozitele pe care va trebui sa le platesti. Afla cat trebuie sa platesti si daca poti obtine vreo reducere.

 

Revizuieste-ti bugetul periodic

Este recomandat sa iti revizuiesti cu regularitate bugetul. Daca situatia se schimba – poate obtii o marire de salariu sau poate ratele la imprumut cresc – recalculeaza-ti bugetul, pentru a fi sigur ca este conform cu realitatea si ca utilizezi la maxim orice venit suplimentar.

 

Daca ai dificultati

Este foarte important sa discuti cu creditorul tau cat mai repede posibil. Ai putea sa ajungi la o intelegere cu el referitoare la reesalonarea platilor. Poti evita, astfel, diverse probleme ulterioare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *