Accizele sunt taxe speciale aplicate la prețul anumitor bunuri de consum.
Dintre acestea, cele mai răspândite sunt accizele „armonizate” (conform reglementărilor din Uniunea Europeană). Ele se aplică pentru următoarele produse provenite din producția internă sau din import:
a) bere;
b) vinuri;
c) băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri;
d) produse intermediare;
e) alcool etilic;
f) tutun prelucrat;
g) produse energetice;
h) energie electrică.
Codul Fiscal descrie caracteristicile fiecărei categorii de produse supuse accizelor. Valoarea accizei depinde de produs; de exemplu, pentru un hectolitru de alcool etilic pur, acciza este de 750E; pentru 1000 de țigarete, acciza este de 76,6E, iar pentru o tonă de benzină fără plumb, consumatorul final plătește accize în valoare de 359,59E.
Producția și transportul acestor produse accizabile sunt operațiuni urmărite foarte atent de autorități, iar descrierea condițiilor obligatorii ocupă multe pagini din legislația noastră.
În general, firma care a livrat produse accizabile este obligată să adauge la prețul de vânzare suma reprezentând acciza și s-o transfere în contul bugetului de stat în luna următoare. Și în domeniul accizelor există excepții și situații în care nu se aplică accizele.
Produsele de alcool și tutun trebuie să poarte un marcaj, o etichetă aplicată pe capac, marcaj care arată că distribuitorul a vândut produsul în condiții legale. Este de așteptat că țigările vândute de diverși indivizi prin piețe să provină din contrabandă -pe ele nu se află marcajul legal.
Alte sfaruri despre Taxe şi impozite