Mulți dintre noi suntem oameni pragmatici care nu se bazează orbește pe emoții și încearcă să calculeze profitabilitatea oricărei investiții, chiar și a celei mai insignifiante. Chiar și atunci când cumpărăm o pereche de adidași, cântărim toate argumentele pro și contra: culoarea va merge cu blugii tăi preferați, va rezista oare „perechea” călătoriilor regulate în țară, se potrivește oare calitatea cu prețul și, în general, avem oare nevoie de a 25-a pereche în garderoba noastră? Și decizia în favoarea achiziției se ia numai atunci când se efectuează o evaluare cuprinzătoare, iar avantajele depășesc dezavantajele.
Dar o schemă care funcționează, și cu destul de mult succes, în astfel de lucruri banale, eșuează adesea când vine vorba de afaceri. În caz contrar, întrebarea dacă un antreprenor începător are nevoie de un plan de afaceri pur și simplu nu s-ar pune.
După cum arată practica, există mult mai mulți „atei” în acest domeniu decât martori ai domeniului de planificare a afacerilor. Acest lucru este actual mai ales pentru întreprinderile mici, dar cei care investesc miliarde în proiectul lor cu o rambursare de câteva decenii vor să aibă măcar o oarecare confirmare a perspectivelor acestuia. Iar pentru cei care resping planificarea afacerilor pentru că proiectele și investițiile lor sunt mai modeste, vă asigurăm: chiar dacă aveți de gând să deschideți o microafacere, nu vă puteți lipsi de un plan de afaceri. Și pentru aceasta există cinci motive. Vă invităm să aruncați o privire mai atentă asupra fiecăruia dintre ele.
Motivul #1 – Strategia
Desigur, afacerile nu sunt o operațiune militară, indiferent cât de dură și de extrem de competitivă ar fi nișa ta. Și totuși, cei care sunt pe punctul de a-și începe propria afacere nu se pot lipsi de o strategie de dezvoltare. Apropo, acest document nu le-ar incurca nici antreprenorilor cu experiență atunci când lansează noi domenii de activitate.
Marea majoritate a antreprenorilor consideră că este nevoie de un plan de afaceri. Dar întotdeauna vor exista „eroi adevărați care mereu ocolesc”. Iar traseul lor este adesea prelungit pe o distanță și timp nelimitat, pentru că pur și simplu nu știu încotro merg. La urma urmei, orice plan este un traseu care duce la un anumit scop. Și probabil că nu-ți pasă unde ajungi. Prin urmare, planul începe cu definirea unui obiectiv specific, descris în detaliu.
Și, de asemenea, un plan de afaceri este o modalitate, și aici decizi să zbori cu avionul sau să mergi cu bicicleta. Puteți merge și pe jos. Așa definiți sarcinile și acțiunile care vă vor ajuta să ajungeți la destinație. Și alegând o metodă, determinați viteza de realizare a obiectivului și implementarea planului, stabiliți datele și calculați timpul.
Și când ați descris deja toate acestea, devine imediat clar cât va costa, ce resurse nu sunt suficiente și ce poate interfera. Și pui toate astea în plan, ca să nu te pierzi pe drum.
Deci, se dovedește că planul este o hartă. Și trebuie să recunoști, având în mâini o hartă atât de detaliată, nu te vei pierde, pentru că practic îți garantează atingerea obiectivelor tale.
Într-un cuvânt, un plan de afaceri te va ajuta să nu te pierzi pe câmpurile de luptă cu concurenții, ci să câștigi mica ta victorie prin atingerea obiectivului tău. Apropo, tu însuți ai stabilit acest obiectiv.
Motivul #2 – Planificarea
La prima vedere, planificarea și strategia nu diferă aproape deloc una de cealaltă. Dar totul se schimbă atunci când îți compari afacerea cu navă transatlantică. Pentru a trimite o navă mare într-o călătorie mare, va trebui să decideți asupra punctelor de plecare și de sosire, precum și să trasați un curs de la unul la altul, ținând cont de toate obstacolele posibile, cum ar fi aisbergurile și pirații. Aceasta va fi strategia.
Iar găurile primite pe parcurs, schimbarea membrilor echipajului și chiar sosirea neașteptată în punctul greșit (ne amintim cu toții: Columb mergea spre India, dar a navigat într-un loc complet diferit), de care a trebuit să se țină cont și „ de adaptat” acestora – aceasta este planificarea . Astfel, planificarea vă permite să evaluați perspectivele și capacitățile companiei, ținând cont de condițiile reale, să controlați procesele din cadrul companiei și să „urmăriți cursul”.
Când ai un plan de afaceri, ai cu ce să compari acțiunile zilnice și să verifici dacă te-a apropiat de atingerea obiectivelor planificate.
Un plan de afaceri dezvoltat pentru uz intern include în mod necesar o tranziție de la obiectivele globale la un set de KPI pe termen scurt (indicatori cheie de performanță). Indicatorii KPI sunt buni pentru că sunt cuantificabili, ceea ce înseamnă că vă permit să evaluați în mod obiectiv modul în care vă executați planul de afaceri. Și nu te poți păcăli – dacă nu ai dat 50 de apeluri într-o săptămână, atunci vezi că nu au fost făcute.
Pentru un antreprenor la început, KPI-urile legate de marketing (numărul de vizite pe site, numărul de întâlniri, numărul de lead-uri colectate etc.) și eficiența sunt deosebit de importante. Și KPI-urile financiare vă permit să verificați corectitudinea alegerii KPI-urilor celor două grupuri anterioare – până la urmă, dacă le îndepliniți, dar cele financiare (profit, venituri, profitabilitate) nu sunt atinse, atunci KPI-urile operaționale trebuie revizuite.
Atunci când alegeți KPI-uri, asigurați-vă că le comparați cu planul de afaceri existent, punându-vă întrebarea: cum îi corespund obiectivele mele pe termen scurt?
Motivul #3 – Banii iubesc să fie numărati
Una dintre principalele caracteristici ale unui plan de afaceri este că vă permite să controlați costurile și să prognozați veniturile. Desigur, este grozav să te gândești că poți investi 500 Lei în afacerea ta și, în două săptămâni, devii obscen de bogat. Dar celor care se concentrează pe afaceri serioase și pe muncă pe termen lung nu le plac iluziile goale. Oferă-le un scenariu financiar realist.
Nu este necesar să aveți un plan de afaceri în formatul unui document cu sute de pagini cu informații complete despre fiecare pas planificat pentru 3 ani înainte. Cel mai necesar și eficient este formatul unui tabel de calcul Excel, care va reflecta principalele ipoteze ale afacerii viitoare, un fel de model financiar. Acolo merită să introduceți datele principale ale proiectului dvs. care afectează părțile de cost și venituri. De exemplu, costul închirierii unei camere, costul achiziției de bunuri, prețul de vânzare, salariile angajaților etc.
În timp, acest tabel poate crește în paralel cu dezvoltarea proiectului dumneavoastră.
Datorită unui tabel simplu, un antreprenor, chiar înainte de a-și începe activitatea, va putea înțelege cât de mult poate câștiga în anumite ipoteze. În unele cazuri, acest tabel va arăta că planul care era anterior în cap, ținând cont de toate costurile, este neprofitabil.
Motivul #4 – Parteneriat
De regulă, începerea unei afaceri necesită anumite cunoștințe pe care un nou venit în industrie pur și simplu nu le are. Și mai des, pentru a începe o afacere, un om de afaceri novice are nevoie de o anumită sumă de bani, pe care, din nou, nu o are. În loc să-ți smulgi părul de durere sau să-ți iei rămas bun de la visul tău de a deveni antreprenor, este mai bine să te așezi și să scrii un plan de afaceri. Da, acest document te poate ajuta chiar și într-o astfel de situație.
Desigur, un plan de afaceri nu se poate transforma în mod magic într-o mulțime de bani sau cunoștințe neprețuite, dar te poate ajuta să atragi un partener sofisticat în proiectul tău sau să obții fonduri de la o bancă sau un investitor.
După ce au revizuit un plan de afaceri bun, este mai probabil ca aceștia să își asume riscul de a investi în proiectul tău, asigurându-se că acesta este promițător. Lipsa unui plan de afaceri este un semn sigur al lipsei de perspective.
Afacerile, ca orice alt domeniu responsabil de activitate, necesită un plan de acțiune clar și consistent, care să precizeze toate detaliile, toate dificultățile posibile și modalitățile de a le rezolva.
La început, compania are nevoie de un plan de afaceri pentru a determina ordinea activității acesteia, adică pentru a stabili un obiectiv global și a-l împărți în altele mai mici. Un plan de afaceri ajută la sistematizarea cheltuielilor, la determinarea modului și cu ce ajutor va câștiga compania pentru a ajunge la pragul de rentabilitate și când va începe să facă profit. Un plan de afaceri ajută să vedem punctele tari și punctele slabe din procesele de lucru, să construim un sistem eficient care să țină cont de orice evoluție a evenimentelor.
Iată de ce, un plan de afaceri este cel care îi ajută pe investitori să ia o decizie cu privire la cooperare.
Motivul #5 – Motivația
Nimic nu este mai motivant decât să înțelegi spre ce anume te îndrepți. Se stie, că implicarea angajaților companiei în pregătirea unui plan de afaceri le permite acestora să înțeleagă mai bine încotro merge compania și, prin urmare, se staruie mai mult pentru binele ei. Și această teză este adevărată în primul rând pentru omul de afaceri novice însuși. Din acest motiv nu trebuie să externalizați pregătirea unui plan de afaceri către agenții speciale sau freelanceri.
Pentru un antreprenor începător, este necesar să participe personal la elaborarea unui plan de afaceri, în primul rând pentru o evaluare obiectivă a ideii sale, ajungând-o în lumea reală din cea virtuală.
Un plan de afaceri este necesar în primul rând pentru:
- Formularea unei idei de afaceri într-un proiect cu drepturi depline;
- Studierea relevanței unei idei de afaceri;
- Detalierea laturii tehnice a implementării proiectului;
- Calculul rentabilității, fezabilitatea economică a implementării unei idei de afaceri;
- Calculul volumului investițiilor necesare pentru organizarea și derularea unei afaceri și mecanismul de returnare a acestora;
- Planificarea implementarii unei idei de afaceri din timp.
Astfel, este imposibil de supraestimat importanța unui plan de afaceri pentru un antreprenor începător. Elaborarea unui plan de afaceri este primul pas către realizarea unei idei de afaceri.
Într-un cuvânt, un plan de afaceri este un lucru neprețuit pentru cei care urmează să își înceapă propria afacere. Vă va ajuta să stabiliți un obiectiv, să găsiți modalități de a-l atinge, să calculați profiturile și costurile, să atrageți investiții și chiar să vă motivați echipa.
Desigur, cu carisma și ingeniozitatea cuvenite, toate acestea se pot face fără un plan de afaceri. Dar va trebui să mergi la visul tău aproape orbește. Și acest lucru, după cum știți, reduce probabilitatea de succes și face calea mult mai dificilă.